Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Český Floyd z Teplic: Nekonečná válka rodiny s policií! Sestra chce případ dostat před soud

    Rozhodla se, že svého bratra konečně pohřbí. To ale neznamená, že je válka s policií u konce! Simona Tomášová, sestra Stanislava Tomáše, který zemřel 19. června po policejním zásahu v Teplicích, informovala na sociálních sítích, že nepochodila s již třetí žádostí o repitvu. Další žádost prý podávat nebude, ale případ chce dostat před soud!

    „Můj bratr je už měsíc mrtvý a to, na čem mi záleží, je, aby byl důstojně pohřben,“ uvedla na svém facebookovém profilu Simona Tomášová, sestra zesnulého Stanislava Tomáše.

    Ve společném prohlášení se sdružením Konexe poté Tomášová dodala, že před časem prostřednictvím svého právníka podala už třetí žádost o novou pitvu bratrova těla. Opět ale přišlo odmítnutí.

    „Odmítnutí repitvy znamená, že bylo odmítnuto provedení dalšího důkazu. K odmítnutí došlo jak ze strany GIBS, tak ze strany policie. Odmítnutí provedení nové pitvy může podrývat efektivnost prověřování zákroku policistů vůči Stanislavovi Tomášovi. A v tomto ohledu bude tato neefektivnost i namítána v dalším řízení,“ stojí v prohlášení Simony Tomášové a organizace Konexe.

    Sestra teplického narkomana, který podle oficiální zprávy zemřel na předávkování drogami, podala na policisty také trestní oznámení. Nyní se čeká na vyjádření GIBS.

    „Pokud GIBS nezahájí trestní stíhání ve věci nepřiměřeného zákroku policistů, bude podána stížnost,“ uvedla sestra „českého Floyda“.

    Co se týče další žádosti o repitvu těla, tu rodina Stanislava Tomáše podávat už nebude. 

    „Paní Simonu stojí uložení bratrova těla velké peníze, každý den naskakují nemalé poplatky a ona se rozhodla, že už uspořádá pohřeb, což chápu,“ řekl Expresu romský aktivista z organizace Khamoro Emil Voráč, který je v kontaktu se Simonou Tomášovou a pohřeb jí pomáhá organizovat.

    Sestra Stanislava Tomáše dále vzkázala, že její boj za spravedlnost rozhodně nekončí a svého bratra bude klidně hájit i před soudem.

    Mlátil do aut a pokousal policistu

    Zmíněný Rom Stanislav Tomáš byl teplický narkoman, který žil pod tamním mostem. Dne 19. června řádil v ulicích jako smyslů zbavený a mlátil do zaparkovaných aut. 

    Když přijeli policisté, jednoho z nich dokonce pokousal. Strážníci na něj zaklekli, muž poté zemřel v sanitce.

    Podle oficiální lékařské zprávy bylo příčinou smrti předávkování. Romové ale mluví o policejní brutalitě a případ přirovnávají k Afroameričanovi Georgi Floydovi, který také zemřel po policejním zásahu a po jeho smrti se rozjely obří protesty po celé Americe. Zasahující policista Derek Chauvin nedávno vyfasoval 22,5 roku vězení za vraždu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 13. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      283
    • Haha
      55
    • Super
      13
    • Tvl
      11
    • Cože
      8
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...