Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sochu obchodníka s otroky strhli a utopili. Místo něj vztyčili černošku se zaťatou pěstí

    Před měsícem se aktivisté podporující hnutí Black Lives Matter vyřádili na soše obchodníka s otroky ze 17. století Edwarda Colstona v Bristolu. Prvně ji dav začal demolovat, poté ji strhl z podstavce a následně utopil v řece. Podstavec dlouho prázdný nezůstal. BLM má svou první sochu, do budoucna by jich mělo přibývat.

    Bronzová socha obchodníka ze 17. století, nebo pocta bílému otrokáři? Dav vandalů měl jasno a svůj vlastní výklad historie podpořil vandalstvím nejhrubšího zrna. 

    Edward Colston (1636–1721) měl podle historiků prodat do Ameriky až 80 tisíc mužů, žen a dětí z Afriky. V Británii mu byly postaveny pomníky za to, že před svou smrtí odkázal veškerý svůj majetek na charitu.

    Na soše si dav vybil zlost na začátku června, kdy ji před vhozením do řeky používal jako symbol boje proti rasové nerovnosti. Aktivisté poklekávali Colstonovi na krk ve snaze o symbolickou odvetu za smrt George Floyda.

    Měsíc od prvních nepokojů si vedení města lámalo hlavu tím, jak nahradit Colstonovu sochu v centru města. Výsledná volba zřejmě nikoho nepřekvapí. Na podstavci je zvěčněna černošská aktivistka.

    „Jdu probudit své dcery, abych jim tu sochu mohla hned ukázat. Je to nádhera,“ cituje jednu z nadšených obyvatelek Bristolu The Guardian, který získal i reakci autora sochy.

    „Rasismus je obrovský problém, je to virus, který musíme vyléčit. Doufám, že tato socha bude pokračovat v dialogu. Chci, aby lidem stále připomínala, že na toto téma nesmíme nikdy zapomenout. Energie, kterou vyzařuje, je nekonečná,“ říká umělec Marc Quinn.

    Myšlenka postavit na podstavec mladou černošku se podle sochaře rodila snadno. Má svůj reálný předobraz. Tím je aktivistka Jen Reidová, která na soklu pózovala ihned po svržení sochy Edwarda Colstona.

    Sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona nahradila mladá černoška se zaťatou...

    „Když jsem na Instagramu viděl obrázek Jen, okamžitě jsem si myslel, že by bylo skvělé tuto chvíli zvěčnit. Už na obrázku vypadala jako opravdová socha. Během minulého roku jsem vytvářel portréty uprchlíků pomocí 3D skenování a použil k tomu stejnou technologii,“ vysvětlil Quinn.

    Podle autora sochy mají bílí lidé morální povinnost ozvat se a nemlčet, když se páchá vůči jiným rasám bezpráví. „Bílé ticho znamená násilí, s tím musím souhlasit,“ uzavřel.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:39 čtvrtek 12. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      72
    • Tvl
      39
    • Super
      29
    • Haha
      29
    • Sladký
      28
    • Cože
      25
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...