Sobotka si o další koalici může nechat zdát, zůstal nakonec jako kůl v plotě

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka zřejmě plánoval zvýšit volební potenciál ČSSD, když prohlásil bohumínské usnesení o spolupráci s KSČM za překonané. Komunistům tak dal najevo, že by s nimi spolupracoval klidně i v rámci koalice. Ale to se přepočítal a teď si může drbat hlavu.

Bohuslav Sobotka si pochvaluje spolupráci s komunisty na regionálních úrovních a nevidí proto důvod bránit se po volbách třeba koalici s KSČM. Tím ovšem popírá mnoholeté tabu své strany. „Myslím, že bychom se měli vrátit ke starostem běžných lidí,“ prohlásil líbivě premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny. „Ty vůbec nezajímá, jestli platí, nebo neplatí bohumínské usnesení.“ Tak si ovšem zadělal na velkou vlnu nevole, včetně koaličních partnerů.

Představa koalice ČSSD s KSČM popudila ministra zemědělství Mariana Jurečku z KDU-ČSL, který se do předsedy vlády a jeho strany opřel v nedělní Partii televize Prima: „Mně to ilustruje to, v jaké obrovské křeči je sociální demokracie poté, co prohrála krajské a senátní volby. ČSSD se stává velice nedůvěryhodným partnerem, i pro KDU-ČSL.“ Podle něj by se nejsilnější vládní partaj měla věnovat spíše tématům, která ještě stihne do voleb ve svých resortech ovlivnit, jako třeba rychlejší internet a školství.

Předseda ANO Andrej Babiš má o další spolupráci se sociálními demokraty také jasno, když už dříve pro Právo uvedl, že si spolupráci s nimi dokáže představit jen těžko. V reakci na rozhovor v HN řekl: „Pan Sobotka udělá cokoliv, aby byl zase premiérem, s klidem se spojí i s ďáblem.“ A pokud chtěl Sobotka vyslat vstřícný signál ke komunistům, asi ho nepotěšila ani reakce Vojtěcha Filipa v ČT. Ten prohlásil celou ČSSD za nedůvěryhodnou.

Co je Bohumínské usnesení?

Na 27. sjezdu ČSSD V ROCE 1995 v Bohumíně si ČSSD zakázala politickou spolupráci s několika politickými stranami. Mimo jiné se jedná i o Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Aby toho nebylo málo, také spolustraníci pro slova svého předsedy příliš pochopení nemají. Ministryně školství Kateřina Valachová totiž vůbec nevnímá bohumínské usnesení o spolupráci s komunisty za vyhaslé. „Platí i pro pana předsedu, sjezd by nejdříve musel usnesení zrušit,“ řekla v Otázkách Václava Moravce.

Jindy opatrný Sobotka tentokrát evidentně přestřelil a nahrál nejen svým politickým oponentům, ale bohužel jednal i v rozporu s názorem řady členů ČSSD. Takový krok ho může stát mnohé a je jasné, že za osm měsíců po volbách bude pro svou stranu hledat koaliční partnery velmi těžko. Jenže to by nejprve musel ČSSD dovést k vítězství, a s tím pro něj vyvstává ještě ožehavější problém.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:04 úterý 20. června 2017. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 14
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7