Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Průšvih nemocnice v Ústí: Senior měl simulovat, zemřel v bolestech

    Nedlouho po skandálu kolem matky vyhozené z JIP má ústecká Masarykova nemocnice na krku další malér. Její lékaři podle pozůstalé hned dvakrát poslali pětasedmdesátiletého Itala Maria Fava v bolestech domů s tím, že problémy pouze simuluje. Jenže muž, který se přitom nemohl ani hýbat, pak během třetí hospitalizace zemřel. Na nemocnici už bylo podáno trestní oznámení.

    Sotva utichl poprask okolo případu z jednotky intenzivní péče, kde měl doktor odepřít matce přístup k teprve měsíčnímu dítěti (psali jsme ZDE a ZDE), musí Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem čelit dalšímu skandálu.

    Její zaměstnanci totiž měli hned dvakrát odepřít hospitalizaci pětasedmdesátiletému Italovi Mariu Favovi, který přitom trpěl nesnesitelnými bolestmi, neudržel se pořádně na nohou a nemohl jíst ani pít. Podle pozůstalé měla lékařka dokonce prohlásit, že senior své problémy jenom hraje!

    Co přesně mužově smrti předcházelo, popsala pro Deník.cz rodinná přítelkyně Lenka Kodešová.

    „Mario mi zavolal ráno kolem půl deváté. Prý zkolaboval po ranní sprše. Bolelo ho na prsou, v krku, měl bolesti hlavy a silné brnění levé ruky, nemohl ani polknout,“ vysvětlila, jak zdravotní problémy muže začaly.

    Protože se léčil s onemocněním ledvin, docházel na dialýzu, a dokonce čekal na transplantaci. Žena proto zavolala jeho lékařce, která následně doporučila pacienta neprodleně odvézt na pohotovost.

    Jenže ačkoliv Kodešová počítala s tím, že si na pohotovosti jejího známého vzhledem k situaci nechají, už o půl druhé odpoledne ho vezla zpátky domů. Jeho stav se přitom zdaleka nelepšil. „Jeho stav se stále zhoršoval. Nemohl jíst ani pít, a tím pádem neužil žádný z dlouhodobě předepsaných léků,“ popsala.

    Kolem třetí odpoledne se mužův stav začal zhoršovat podstatně. „Mario mi opět volal, že je mu stále hůř. Jeho stav byl tak vážný, že už jsem si netroufala ho dopravit vlastními silami na pohotovost,“ řekla. Zavolala mu tedy pomoc a nechala ho do nemocnice odvézt sanitkou. Když se kolem páté hodiny šla informovat na jeho stav, čekal na ni další šok – muže našla zuboženého sedět v čekárně.

    „Když jsem ho uviděla, požádala jsem lékařku z pohotovosti, aby mi popsala jeho zdravotní stav. Ta mi řekla, že se mohlo jednat o běžný stav před dialýzou nebo o začínající virózu. Hospitalizace prý nebyla třeba,“ říká Kodešová s tím, že tedy známého opět vezla domů. „Doma mi s ním na postel pomáhali cizí lidé. Panebože, oni ho sotva unesli, vlekli ho úplně bezvládného. Bylo to hrozné,“ líčila.

    To bylo naposledy, kdy Maria Fava viděla. Pak totiž musela za povinnostmi, a tak požádala známé, aby se o muže postarali. Jenže když ho večer objevili ve zbídačeném stavu, nechali ho odvézt na pohotovost potřetí. Když mu ale lékaři začali konečně věnovat pozornost, bylo již pozdě. Druhý den Lence Kodešové po telefonu oznámili, že její známý zemřel.

    „Naposledy jsme se s ním rozloučili v pátek dopoledne. Když si uvědomím, že dokonce ta doktorka říkala, že simuluje, chce se mi brečet. Byl to moc hodný člověk,“ popsala na závěr.

    S přístupem nemocnice se Lenka Kodešová smířit nehodlá a podala na ni žalobu. Policie nyní záležitost prověřuje.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:29 úterý 7. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      14
    • Trapas
      10
    • Super
      9
    • Cože
      8
    • Haha
      5
    • Sladký
      4