Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Scheinherr: Uzavírka Smetanova nábřeží je úspěch a má být vzorem! Ušetřil jsem dva miliony minut

    Brzy to budou už čtyři měsíce od chvíle, kdy se Praha rozhodla částečně uzavřít Smetanovo nábřeží a následně na něm provádět všemožné stavební úpravy. Přestože reakce lidí na nepřipravenou akci moc spokojeně nevyzněly a stěžuje si také většina restauratérů, podle pražského náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) jde o velký úspěch, který je třeba na dalších místech v Praze opakovat.

    Do konce září musejí majitelé restaurací na Smetanově nábřeží odstranit své zahrádky, které v posledních měsících patřily asi k těm nejznámějším v Praze. Zda je v příštím roce opět rozestaví, není vůbec jasné. Díky rozhodnutí města nemuseli kvůli koronaviru provozovatelé platit za zahrádky poplatek, v roce 2021 už by ale za pronájem městu platit museli. Pro některé je to prý zbytečné, protože Pražané jejich zahrádky nevyužívají.

    Nikdo k nám nechodí, říká provozní Slavie

    Desítky tisíc korun měsíčně za zahrádky, které zejí prázdnotou? Kavárna Slavia či restaurace Parnas v tom mají jasno. Podle manažerky Parnasu Van Štětinové lidé chodí alespoň navečer. Slavia se nemůže spolehnout ani na to.

    „Bylo by to možná pro cizince, ale pro Čechy to nemá význam. Že by to byla nějaká bomba, to ne. První dvě zahrádky jsou mrtvoly. Přijdou tak dva nebo tři lidi za týden a to je ještě spíš náhoda,“ uvedl provozní Slavie pro CNN Prima News.

    Že by se kontroverzní uzavírka minula účinkem, popírá Adam Scheinherr, který je spokojen s tím, jak vše probíhá.

    „Zatím se to osvědčilo, nejde jen o zahrádky, ale primárně o dopravní režim. Konkrétně tramvaje přes most Legií přepraví téměř padesát tisíc cestujících za den a zrušením levého odbočení jezdí rychleji, protože je neblokují auta. Zpřehlednilo to situaci, zlepšilo nástup na ostrůvek a bylo to určitě prospěšné i z hlediska veřejného prostoru,“ řekl pro CNN Prima News náměstek pro dopravu, který se pustil do zajímavých počtů.

    Podle Scheinherra se Pražanům za osmdesát dní ušetřilo uzavírkou kolem dvou milionů minut jejich času. Vtip je samozřejmě v tom, že se tento výpočet týká jen těch, kteří v MHD jezdí přes zmíněný most Legií.

    Další peníze za další studii

    Jak jsou na tom časově Pražané, kteří musejí v autech zdlouhavě objíždět Smetanovo nábřeží a vjíždět do rezidenčních oblastí, už náměstek neuvedl.

    Co se bude dít se Smetanovým nábřežím dále, zatím město neví, nechává si vypracovat studii, která by měla nastínit, jaká bude jeho budoucnost. Aktuálně je na něm vystavena dřevěná skulptura, která má mít podle organizátorů festivalu Sculpture Line magické schopnosti! 

    Umělecké dílo Martina Steinerta dokáže plnit přání, stačí jen napsat, co si přejete, na jednu z dřevěných latí. Jen si asi musíte přát to stejné co magistrát, jinak budete mít smůlu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:02 čtvrtek 7. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      159
    • Haha
      46
    • Tvl
      42
    • Super
      35
    • Cože
      28
    • Sladký
      26
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...