Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Slovinsko bojuje s následky povodní. Chorvati přepálili start a zlevňují!

    Slovinskem se prohnaly povodně. Na vlastní kůži to pocítili místní i turisté. Ti se mohou radovat v sousedním Chorvatsku, které v polovině léta zlevňuje. | foto: Koláž Expres.cz

    Vyplatilo se počkat? Ti, kdo odolali mámení Jadranu a vyčkali na druhou polovinu léta, mohou ušetřit nemalé peníze. Zejména pak v případě Chorvatska. Místní hoteliéři a provozovatelé penzionů i restauratéři „přepálili start“ a nasadili ceny možná až příliš vysoko. Poté, co se začali ošívat i Němci a Rakušané, je ale raději ještě přehodnotili a v srpnu začali zlevňovat. V některých případech i dost výrazně. Odliv turistů řeší i sousední Slovinsko. Tam však nejsou na vině hamižní podnikatelé, ale rozmary počasí, zejména pak prudké lijáky a následné povodně.

    „Chorvatsko si antikampaň pro turisty udělalo samo,“ shrnula letošní situaci na Jadranu zaměstnankyně infocentra v Biogradu na Moru pro MF Dnes. Zprávy o chamtivosti místních, kteří se svezli na zavedení eura a zvedli ceny, jak jenom mohli, i další zkazky z oblíbených destinací mnohé z turistů vyděsily. Není divu, že nakonec zvolili jiná místa a vyrazili raději do Egypta, Tuniska nebo Albánie.

    „Čechů přijelo daleko méně než loni. Nahradili je ale Němci a Rakušané, takže mám plno z 80 procent,“ pochvaluje si Viktor Stojčanič, provozovatel jednoho z kempů přímo na břehu moře v městečku Pakoštane mezi Zadarem a Splitem. Za karavanové stání chce 40 eur na noc včetně elektřiny. K tomu nabízí také apartmán pro šest lidí za 80 eur.

    „Musíme být pružnější. Turisté teď vyhledávají levnější destinace,“ konstatoval list Slobodna Dalmacija na konci července s tím, že někteří hoteliéři už raději začali zlevňovat.

    „Turisty shánějí i majitelé luxusních apartmánů a vil, kteří místo rezervací pobytů mají ‚díru v kalendáři‘,“ doplnil deník.

    Na Istrii úřady vyzvaly k šetření vodou. Týká se to například sprch na pláži.

    To sousední Slovinsko aktuálně řeší o poznání větší problémy. Zemí se prohnaly nejprve bleskové povodně, které vystřídal vytrvalý déšť o víkendu. Země, která se letos mohla stát rekordmanem, protože se tam přesunula část turistů z Chorvatska, má tak nyní „svých starostí dost“.

    Místní tak nějak ani tolik netrápí, že turistická sezona nebude rekordní. Jsou rádi, že uchránili majetek a mnohdy i holý život.

    „I po dvou bezesných nocích a dnech dál bojujeme. Přišlo nám sem pomáhat hodně dobrovolníků, ale bojujeme. Většina našeho města byla pod vodou. Jsou zničené mosty. Jsme bez pitné vody, ta, kterou jsme měli, je znečištěná,“ popsal Matic Tasič, starosta jednoho z nejvíce postižených měst Prevalje.

    Slovinskem se prohnaly povodně. Voda brala silnice i mosty.

    „Teď musíme všechno uklidit. Nic nefunguje. Nemůžu spát ani jíst. Sice se usmívám, ale v hlavě pořád myslím na tu katastrofu kolem,“ citoval iRozhlas.cz majitelku restaurace z obce Nazarje na severovýchodě země. V mnoha oblastech navíc chybí pitná voda a elektřina. Kromě silnic, mostů a domů je poničená i úroda.

    Záplavy si dosud vyžádaly šest obětí. Tu poslední záchranáři vylovili z řeky Temenica na jihovýchodě Slovinska v neděli večer. Podle serveru N1 se muž nejspíše utopil, když se pokoušel odstranit následky povodně. Jednu oběť záchranáři našli přímo v hlavním městě Lublani, a to na břehu rozvodněné Sávy.

    Mezi mrtvými jsou i dva turisté z Nizozemska. Podle slovinských médií je zabil blesk v horách poblíž Kranje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 5. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      7
    • Trapas
      4
    • Super
      3
    • Haha
      3
    • Tvl
      3
    • Sladký
      2