Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Romové kvůli papeži Františkovi uklidili košické ghetto: Z Luníku byl ráj!

    Většina lidí se košickému sídlišti Luník, které proslulo coby jedno z největších ghett na Slovensku, vyhýbá obloukem. Papež František si jeho návštěvu naopak vyžádal, aby požehnal místním Romům. Ti vyloučenou lokalitu za pár týdnů změnili k nepoznání.

    „Soudy a předsudky jen zvětšují vzdálenosti. Kontrasty a silná slova nepomáhají. Dávat lidi do ghett nic neřeší. Když se posiluje uzavřenost, dříve či později vzplane hněv,“ řekl papež František při své krátké návštěvě košického sídliště Luník IX, které si k návštěvě sám vybral.

    V projevu k obyvatelům vyloučené lokality připomněl slova papeže Pavla VI., který k Romům promluvil v roce 1965. 

    „Vy v církvi nejste na okraji. Vy jste v srdci církve. Církev je domov, je to váš domov. Proto bych vám chtěl ze srdce říct: Jste vítaní, vždy se ciťte v církvi jako doma a nikdy se v ní nebojte žít,“ doplnil text svého předchůdce František.

    „Cestou k mírumilovnému spolužití je integrace. Je to pomalý a vitální proces,“ pronesl nejvyšší duchovní katolické církve, kterému se na Luníku dostalo velmi vřelého přijetí. Místní se na jeho příjezd řádně připravili a uklízeli už několik týdnů předem.

    Proč se k podobné akci nevybičovali už dřív? Na to žádný z místních moc odpovídat nechtěl. Na papežova slova však většina z nich souhlasně přikyvovala.

    „Až moc často jste byli předmětem předsudků a nemilosrdných soudů, diskriminačních stereotypů, hanlivých slov a gest,“ doplnil František ve svém projevu. Hlava církve ocenila i práci těch, kdo lidem ve vyloučených lokalitách pomáhají.

    Košické sídliště Luník se připravuje na návštěvu papeže Františka.

    Ve svém projevu papež poděkoval za práci lidem podílejících se na integraci. 

    „Vnímám to jako velkou podporu Romům, ale i velkou úctu k lidem, kteří s nimi pracují,“ řekla o Františkově návštěvě v Košicích pro Seznam Zprávy Mária z Řeckokatolické romské mise. Ta ocenila zejména ty, kdo v rámci podpory Romů jen nečerpají granty, ale pomáhají z přesvědčení.

    Papežova konejšivá slova pro místní zafungovala jako vítaná a potřebná vzpruha. Zda si z jeho poselství Romové něco odnesou, je otázkou. Ruku k dílu musejí přiložit i oni sami. Jejich problémy se jednou návštěvou nebo mávnutím kouzelného proutku nad kasičkou EU nevyřeší.

    Není pochyb o tom, že nadšení pro věc i ochota zabrat a poprat se s výzvami, je v Romech zakořeněná. Dokázali to už tím, jak se postavili k návštěvě nejvýznamnějšího církevního hodnostáře. 

    Obyvatelé košického sídliště Luník návštěvu papeže Františka nepodcenili. Proběhl dokonce generální úklid.

    Bohužel to jde ruku v ruce se zatvrzelostí, domnělým bojem s „bílými“, osočováním druhých z rasismu i neochotou řešit vlastní problémy, pohodlností a odmítáním zodpovědnosti za své činy.

    Navíc papež promine, ale ghetta si zpravidla vytvořili jejich obyvatelé sami. Košický Luník, litvínovský Janov a další lokality nevznikly coby „místo vyhrazené Romům“...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:22 čtvrtek 13. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      39
    • Trapas
      17
    • Cože
      6
    • Tvl
      6
    • Super
      5
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...