Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ve volbách zvítězil Peter Pellegrini. Ivan Korčok neustál porážku a zaútočil na budoucího prezidenta

    Je rozhodnuto! Peter Pellegrini získá přibližně 53 procent hlasů. Kariérní diplomat Ivan Korčok přiznal porážku v dnešním rozhodujícím kole prezidentských voleb na Slovensku. Hlavou státu tak bude Pellegrini. Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta, řekl Pellegrini po vítězství v prezidentských volbách.

    Novou hlavou slovenského státu tak bude nynější šéf sněmovny a předseda vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, kterému Korčok blahopřál k vítězství. Neúspěšný kandidát na prezidenta Slovenska Korčok se silně vymezil vůči svým kritikům, kteří ho v kampani označovali za kandidáta války.

    Udělali jste ze mě kandidáta války, toto vám nikdy nezapomenu,“ prohlásil ve svém volebním štábu.

    „Jsem zklamaný a rozčarovaný,“ řekl poražený kandidát Peter Korčok ve svém prvním vystoupení po jasných výsledcích voleb.

    Expremiér Andrej Babiš pogratuloval Pellegrinimu ke zvolení slovenským prezidentem. Na síti X napsal, že věří ve zlepšení vztahů mezi Českem a Slovenskem.

    Téměř 1,4 milionu hlasů, které ve volbách hlavy státu získal, označil Pellegrini za satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo. Vítězství ve volbách podle Pellegriniho upevní vládu premiéra Roberta Fica a vládní koalici. Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne oportunistické centrum, které vládě bude škodit, uvedl příští šéf státu.

    Nový prezident se ujme úřadu po inauguraci, která se uskuteční 15. června 2024. Ve funkci nahradí odcházející prezidentku Zuzanu Čaputovou. Funkční období prezidentů trvá pět let.

    Volební místnosti na Slovensku byly otevřeny od 7:00 ráno a začalo druhé kolo voleb. Občané mohli vybírat novou hlavu státu pouze z dvojice zbývajících kandidátů. Nástupcem Čaputové se stane buď Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini, oba už vyjádřili své preference. Volební místnosti byly uzavřeny ve 22:05.

    Ivan Korčok po výstupu z volební místnosti společně s rodinou prohlásil: „Mám dobré pocity, zvládli jsme poctivou kampaň. Nejdůležitější věcí je, aby se země posunula kupředu. Rozdělení společnosti je naší největší výzvou. Chtěl bych přispět k překonání této výzvy.“

    Peter Pellegrini očekává velmi těsný výsledek voleb. Řekl novinářům po opuštění volební místnosti ve vesnici Rovinka nedaleko Bratislavy: „Poslední týdny jsme byli svědky, jako by existovala jen jedna pravda. Volby ještě více rozdělily slovenskou společnost. Proto bude největší výzvou pro nového prezidenta situaci uklidnit a národ sjednotit na tématech, kde to lze.“ Dále dodal: „Nemyslím si, že se jedná o budoucí směřování zahraniční politiky Slovenska. Já i druhý kandidát jsme zárukou, že budeme nadále silným členem Evropské unie.“

    V prvním kole voleb překvapivě vyhrál Ivan Korčok, bývalý šéf diplomacie a někdejší velvyslanec v USA a při Evropské unii, který získal 42,52 procenta hlasů, zatímco Peter Pellegrini získal 37,03 procenta.