Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Skandál kolem první dámy EU von der Leyenové: Esemesky, které otřásají Evropou

    Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová | foto: Facebook

    Aféra, která se točí kolem prezidentky Evropské komise Ursuly von der Leyen a šéfa farmaceutického gigantu Pfizer, Albert Bourla, nabírá na obrátkách. V centru skandálu jsou esemesky, které si oba vyměňovali během jednání o vakcínách v době, kdy pandemie covidu-19 řádila naplno.

    V Evropské unii se nyní řeší velká kauza, která se týká vyšších míst. Vyšetřovatelé se zabývají komunikací mezi Ursulou von der Leyen, která je šéfkou celé Evropské komise, a Albertem Bourlou, který vede velkou farmaceutickou společnost Pfizer. Proč je to důležité? Protože si vyměňovali zprávy během doby, kdy EU kupovala vakcíny proti covidu-19, a někteří lidé si myslí, že tam mohlo dojít k nějakým špatným věcem.

    Aféra už dostala jméno „Pfizergate“ a začala se vyšetřovat v Belgii, ale teď se tím zabývá evropská organizace, která má na starosti vyšetřování finančních zločinů v celé EU. Vyšetřují, jestli nedošlo k nějakému nelegálnímu jednání, jako je například zničení důležitých zpráv nebo korupce.

    Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by ráda uhlíkovou neutralitu. Sama pro to ale moc nedělá.

    Co je na celé věci zajímavé, Evropská komise, což je taková vláda EU, nechce říct, co přesně bylo v těch zprávách mezi von der Leyen a Bourlou. To spustilo hodně diskuzí o tom, jestli by politici neměli být víc otevření o tom, co dělají.

    V době, kdy se tohle všechno děje, von der Leyen možná bude chtít zůstat v čele komise i nadále, takže pro ni to není dobrá zpráva.

    Začalo to všechno stížností od jednoho člověka z Belgie, ale k tomu se přidaly i vlády dvou zemí - Maďarska a Polska. Maďarsko vede Viktor Orbán, který s von der Leyen moc nesouhlasí. Polsko teď možná svou stížnost stáhne, protože se tam změnila vláda.

    Hlava Evropy Ursula von der Leyenová

    A teď k penězům. Jde o opravdu velké částky. Dohoda o vakcínách, o které se mluví, měla hodnotu přes 20 miliard eur v přepočtu zhruba 490 miliard českých korun. To jsou opravdu obrovské částky! ​​ A vznikly otázky, jestli nebylo koupeno vakcín až příliš mnoho, protože se ukázalo, že vakcín za 4 miliardy eur (98 miliard českých korun) bylo nakonec zbytečně moc a nebyly použity.

    Takže teď všichni čekají, co vyšetřování ukáže, a jestli se zjistí, že při kupování vakcín došlo k nějakým nekalým praktikám. To by mohlo mít velký vliv nejen na von der Leyen, ale i na celou Evropskou unii.

    Fotogalerie