Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Očitý svědek hovoří o panice v sálu, útočníci stříleli dávkami do davu. K útoku se přihlásil Islámský stát

    Střelba zazněla asi deset minut před koncertem v Krasnogorsku u Moskvy, koncertní síň byla tehdy zaplněna asi ze 70 procent. Jakmile začala střelba, v sále vypukla panika. Útočníci stříleli přímo do davu, řekl ruské rozhlasové stanici Kommersant FM očitý svědek Dejv Primov. Útok neznámých ozbrojenců si podle ruské tajné služby FSB vyžádal šest desítek obětí a více než stovku zraněných.

    „Zbývalo asi deset minut do začátku koncertu a v tom jsme uslyšeli, jak jsem si myslel, odpálení ohňostroje. Někde zleva mimo sál. Byli jsme nahoře na balkonu a viděli jsme, jak davy lidí se začaly hýbat v jakýchsi proudech. Hned jsme si uvědomili, že něco není v pořádku. Lidé začali křičet a v tom do sálu už vběhli jiní lidé a začali střílet, prostě dávky z automatických zbraní. Lidé propadali panice. Začal povyk. Nikdo nevěděl, kam má utíkat. Snažili jsme se nějak koordinovat lidi, aby si všichni lehli na zem a pomalu se plazili vpřed, aby nezůstali na místě,“ vylíčil.

    „Když jsem zdvihl hlavu a rozhlédl se, uviděl jsem střílející lidi a dávky z automatu. Měli na sobě nějaké hnědé oblečení, něco jako vesty či maskovací uniformy. Stříleli přímo do davu lidí,“ řekl.

    „Nějak jsme se dokázali proplazit až nahoru. Někdo se snažil někde schovat, my jsme se snažili vylomit nějaké dveře do zadních místností, ale nemohli jsme najít žádný východ ven. Prostě jsme ve velkém houfu utíkali, opírali se do dveří, do zdí a běželi dál. Byl cítit kouř. Uvědomovali jsme si, že je nebezpečné tu zůstat. Nakonec v nějaké naprosto temné velké místnosti jsme dokázali vyrazit jedny dveře a odtamtud jsme se dostali na nouzové schodiště, po kterém jsme seběhli dolů. A odtud jsme už vyrazili dveře na ulici a opustili jsme budovu. Všichni se rozběhli na různé strany. Když jsme běželi okolo proskleného rohu budovy, uviděli jsme, že tam lidé také utíkají a rukama tlučou do skla, snaží se najít východ. Když jsme vyběhli na ulici, nad střechou jsme viděli obrovská oblaka dýmu,“ dodal.

    Koncertní síň je součástí byznys centra, jehož název média uvádějí jak v anglické verzi Crocus City Hall, tak v ruské verzi Krokus Sity Choll, popřípadě jen Krokus-Sity.

    Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy stoupl podle předběžných údajů na více než 60. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala přes 100 zraněných. Řada z nich je zraněna těžce. Napsaly to dnes agentury TASS a Reuters, který také s odvoláním na amerického činitele uvedl, že USA mají zpravodajské informace potvrzující prohlášení takzvaného Islámského státu (IS), že stál za útokem.

    Informaci o tom, že obětí je přes 60, konkrétně 62, jako první přinesl ruský portál Baza. Později ji potvrdili i vyšetřovatelé. „Předběžně bylo zjištěno, že v důsledku teroristického útoku zemřelo více než 60 lidí. Počet obětí se bohužel může zvýšit,“ uvedl v noci na dnešek Vyšetřovací výbor, který plní roli kriminální ústředny.

    Fotogalerie