České muzeum se svou výstavou roušek zaujalo i ve světě. Proč jsme roušková velmoc?

Koho by to ještě na začátku roku napadlo, že se k základnímu vědomostnímu přehledu o České republice mezi cizinci zařadí k pivu a krásným ženám také roušky! Češi však zabodovali svou kreativitou a také tím, že k obyčejným ochranným pomůckám začali přidávat příběh. Toho nyní využívá Národní muzeum, které představilo výstavu s názvem Držíme spolu. Muzeum se rozhodlo roušky vystavit také proto, že věří, že v budoucnu bude tato etapa našich dějin nesmírně podstatná.

Češi učili svět šít roušky a ukázali světu, jak se dá alespoň částečně vyřešit nedostatek těchto pomůcek, o které byl zájem po celém světě.

Tím kreativita Čechů neskončila, česká společnost Batist Medical přišla s novinkou: automatem na roušky. Místo sladkostí nebo kávy si lidé chodili kupovat zdravotnické ochranné pomůcky. Roušky si majitelé začali i různě upravovat a zdobit, čímž dostaly úplně nový rozměr.

Dnes už je můžeme na veřejnosti sundat, přesto platí, že Češi mají ke svým rouškám specifický vztah, který většina cizinců vůbec nemusí pochopit. I proto zahraniční média zaujala výstava, již pořádá Národní muzeum v Praze.

„Jedním z hlavních úkolů muzea je dokumentovat dění a události kolem nás a nechávat budoucím generacím obraz naší doby, včetně uchovaných sbírkových předmětů. Symbolem koronavirové krize v České republice se bezpochyby staly roušky,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Muzeum roušky sbíralo několik posledních týdnů a vždy je doplňovalo zajímavým příběhem, který se k nim váže.

„Symbolicky v den, kdy již není nutno zakrývat venku naše tváře rouškami, otevíráme malou výstavu těch nejzajímavějších, také jako poděkování všem, kteří v těžké době pomáhali ostatním,“ zahajoval výstavu, která začala v pondělí, Michal Lukeš.

Mezi exponáty je například rouška ušitá ze svatební košile. Ta mnoho let sloužila jako nostalgická vzpomínka, kterou žena odmítala vyhodit, až s příchodem pandemie ji rozstřihla a vytvořila z ní roušku pro svého milovaného.

Výstava roušek v Národním muzeu zaujala i za hranicemi České republiky.

Další ve sbírce je rouška, kterou ozdobil mapou pražského metra patnáctiletý Matěj, jenž trpí autismem. „Je to jeden z nejsilnějších příběhů, které tady máme. Zároveň je možné zakoupit si předměty s tím, že výtěžek pak bude věnován na pomoc dalším autistickým dětem,“ říká kurátorka výstavy Miroslava Burianová.

Podle odborníků není náhoda, že se roušky staly symbolem právě České republiky. Při jejich výrobě je možné zvolit celou řadu postupů, což už samo o sobě podporuje nejen kreativitu, ale i další českou vlastnost, jíž je improvizace. Dalším specifikem mnoha vystavených roušek je to, že jsou nejen funkční, ale nesou také vtipný vzkaz, koneckonců smysl pro humor je Čechům vlastní.

I když roušky nyní nosí celý svět, málokdo k nim má tak zvláštní vztah jako Češi. I skutečnost, že je mnozí vnímají jako náhubek či symbol omezování během posledních měsíců, dokazuje, že k nim lidé neumějí být lhostejní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:26 čtvrtek 24. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 41
  • 37
  • 37
  • 37
  • 36