Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Romové grilovali ministra Blažka: Nevěděl jsem, že vás trápí Ukrajinci. Anticiganismus neznám

    Pavel Blažek Romům vysvětlovat, že v Česku nic jako rasová justice neexistuje. | foto: Profimedia.cz

    Smrt romského mladíka v Brně, trestné výpravy Krupkou a dalšími městy nebo avizovaný souboj Ukrajinci vs. Romové v kleci. Válka dvou menšin už české vládě přerostla přes hlavu, a tak se její zástupci snaží coby mediátoři situaci zklidnit. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se vydal rovnou do jámy lvové.

    Vyrazil totiž do Brna na debatu se zástupci romské komunity. Právě v Brně se v červnu odehrál mediálně propíraný případ, kdy Ukrajinec během potyčky se skupinou romských mladíků vytáhl nůž a jednoho usmrtil.

    Romové tehdy vyšli do ulic a to samé zopakovali před necelými dvěma týdny, kdy soudce propustil Ukrajince z vazby a rozhodl, že bude vyšetřován na svobodě. Právě toto rozhodnutí Blažek před Romy hájil a zároveň je ujišťoval, že nemá nic společného s rasou zabitého Nikolase.

    „Vazební soudce, nikoliv soudce, který bude činit definitivní rozhodnutí, dospěl k závěru, že podle jeho názoru, a na to má právo, pravděpodobně ta původní kvalifikace neměla být vražda, a tak rozhodl o propuštění. Neviděl jsem spis, pouze tohle rozhodnutí a takových rozhodnutí je za rok více. To není mimořádná událost jenom proto, že ten zavražděný nebo zabitý je Rom. Děje se to běžně,“ uvedl Blažek.

    „Opravdu si nemyslím, že tam je nějaký rasový podtext,“ dodal ministr spravedlnosti a zdůraznil, že v Česku neexistuje nic jako rasová justice.

    Hájil také svoje výroky o romské demonstraci v Pardubicích, kterou označil za odporující shromažďovacímu zákonu a hrozil, že už jen samotná účast je nelegální.

    „Ty moje výroky vůbec nesměřují proti komukoliv, včetně Romů, já jenom nejsem příznivcem tomu, čemu se říká politická korektnost,“ krčil rameny Blažek.

    Romové také obvinili českou justici z toho, že je vůbec nechrání, že kdokoliv může na adresu Romů říkat prakticky cokoliv a že „anticiganismus“ je v Česku v podstatě legitimní.

    „Ten váš termín anticiganismus, nevím, co tím přesně myslíte, ale jedna věc je jistá. Trestné to u nás je, trestá se to,“ uvedl ministr a podotkl, že je situace mnohem klidnější než třeba v devadesátých letech, kdy neonacisté naháněli Romy v ulicích. Dnes je podle něj rasismus omezen v podstatě jen na občasné útoky na sociálních sítích.

    Debata se točila hlavně kolem sporů romské a ukrajinské komunity. Pavel Blažek se nechal slyšet, že nevěděl, jak velký problém to je.

    „Nikdo nevěděl, že mezi Ukrajinci a Romy existuje nějaké napětí. Pro nás to bylo překvapení. Já jsem to vůbec nevěděl a myslím, že nejsem sám. Tenhle incident ale ukázal, že je to dlouhodobý problém. Úlohou státu je uklidňovat situaci, proto jsem tady, abych si vyslechl, co vás trápí,“ řekl.

    Pavel Blažek Romům vysvětlovat, že v Česku nic jako rasová justice neexistuje.

    Situaci se kromě něj snaží zklidnit i kolega z resortu vnitra, ministr Vít Rakušan. Ten se například včera ostře vyjádřil k zápasu mezi Ukrajinci a Romy v kleci, který plánovala organizace RedFace.

    „Obliba bojových sportů je věcí osobního vkusu, promovat je ve válečné rétorice je však nejen nevkusné, ale hlavně nebezpečné. Ke snížení napětí mohou stokrát lépe přispět třeba společné (a třeba sportovní) aktivity romských a ukrajinských dětí než takováhle show,“ napsal Rakušan.

    Těžko říct, zda právě jeho intervence sehrála roli, nicméně nedlouho poté promotéři organizace oznámili, že zápas ruší.

    „Po důkladném zvážení jsme se rozhodli zrušit plánovaný zápas Ukrajinci vs. Romové. Toto rozhodnutí jsme učinili po pečlivém zhodnocení všech možných důsledků takového souboje. Naším hlavním cílem je vždy podporovat a šířit vášeň pro bojové sporty mezi našimi fanoušky. Nikdy jsme nechtěli vyvolávat jiné emoce než ty, které jsou spojené s radostí a vzrušením z těchto sportů,“ uvedl promotér Petr Diviš.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:15 sobota 30. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      19
    • Trapas
      9
    • Super
      7
    • Cože
      5
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3