Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hodně budeš doma! Prymula přitvrzuje. Vyhněte se Praze, nouzový stav je na spadnutí

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) 23. září 2020 v Praze představil nová opatření proti šíření covidu-19. | foto: Expres.cz

    Už teď se lidé bouří a naříkají, že jim někdo neustále bere svobodu. Brzy to ale bude ještě mnohem horší! Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) promluvil o dalších zákazech a lidem doporučil, aby se v následujících dnech vyhnuli hlavnímu městu. Senioři, kteří žijí v Praze, by podle Prymuly měli raději zůstat doma. A jak to vypadá se svatbami?

    Přírůstky množství nakažených lidí koronavirem v posledních týdnech v Praze překonávají rekordy. Ve čtvrtek se potvrdila nákaza u šesti stovek Pražanů, v pátek mělo pozitivní testy 485 obyvatel hlavního města.

    Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly se v Praze šíří nákaza komunitně a nedaří se trasovat konkrétní zdroj. Prymula z toho důvodu doporučil lidem, aby se hlavnímu městu České republiky v příštích třech týdnech vyhnuli.

    „Za prací bych do Prahy jel, ale co se týká dalších aktivit, které nejsou nezbytně nutné, po dobu dvou až tří týdnů bych je omezil,“ řekl Blesku Roman Prymula.

    Na nedávné tiskové konferenci Prymula dokonce zmínil, že situace v Praze je natolik riziková, že pro seniory je nebezpečné vycházet ze svých domovů.

    Svá slova poté ministr zmírnil v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Seniorům vzkázal, aby se nebáli chodit ven, například na procházky do parků, ale nákupům ve velkých supermarketech by se měli raději vyhýbat.

    „V obchodech je riziko malé, pokud nákupy budou rozumné a nebudou se tam tlačit lidé a budou v rouškách, riziko je malé. Problém je v MHD, tam riziko je a omezení nákupní doby to zcela neeliminuje, pokud senioři pojedou na nákupy MHD,“ řekl pro Blesk Zprávy Prymula.

    Karanténa pro Prahu ne, nouzový stav možná již brzy

    Ministr dále vyloučil, že by se chystala karanténa pro Prahu. Jinak je tomu ale s nouzovým stavem.

    „To je opatření, které si technicky a prakticky nedovedu představit, ale co se týče krizového stavu, ten po nějaké době vzniknout může,“ sdělil Prymula, podle něhož nebude nouzový stav vyhlášen do krajských voleb, které se uskuteční příští víkend.

    „Pokud by se ale situace začala zhoršovat a my bychom potřebovali posílit např. zdravotnický personál, mohl by být nouzový stav vyhlášen. Ve stávajícím režimu totiž nejsme schopni aplikovat některá opatření, která jsou prospěšná, např. bychom za nouzového stavu mohli využít výpomoc mediků, pokud by chyběl personál,“ dodal muž, který post šéfa resortu převzal po často kritizovaném ministru Adamu Vojtěchovi.

    Svatby i kurzy tance v ohrožení

    Pro portál Novinky.cz Prymula také připustil, že se chystají další zákazy, které mají za účel omezení kontaktů, aby nedocházelo k dalšímu šíření viru. Je možné, že se opět zavedou novinky ohledně svateb.

    „O svatbách se diskutuje, jsou bohužel rizikové. Je popsáno několik případů šíření na svatbách. K omezení dojde, ale zatím ještě není přesné číslo ani doba, od které k omezení dojde. Co se týká běžných oslav a večírků, opravdu bych apeloval, aby k tomu nedocházelo. Každý se může těchto aktivit po dobu dvou tří týdnů zdržet a je pravděpodobné, že dojde k centrálnímu omezení, které bude vycházet z počtu osob, které se smějí potkávat,“ vysvětlil Prymula, podle kterého je možné, že se brzy přeruší další akce, například lekce tance.

    „Dnešní hodnoty budou ukazatelem, zda se daří, či nedaří opatření realizovat, a podle toho bude vytvořen balíček restrikcí na další týden,“ pravil Prymula.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:41 pondělí 25. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      124
    • Trapas
      97
    • Tvl
      44
    • Haha
      34
    • Cože
      34
    • Sladký
      24
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...