Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fico se vrací na trůn: Směr s náskokem ovládl slovenské volby! Konec světa se ale nekoná...

    Vyhráli jsme! Takto se to dělá! Do háje!“ křičel Robert Fico z terasy volebního štábu, poté, co bylo jasné, že jeho strana Směr-SD s výrazným náskokem vyhrála volby. Souboj, který předtím vypadal vyrovnaně, skončil porážkou slovenských liberálů. Liberální vlna splaskla a Progresivní Slovensko pravděpodobně skončí v opozici. Co bude dál se Slovenskem?

    Odhady a odborníci tvrdili něco jiného, předpovídali vítězství straně Progresivní Slovensko. Jenže realita byla zcela odlišná. Progresivní Slovensko skončilo na druhém místě s necelými 17 procenty hlasů, což bylo pro jejich nadšené příznivce jistě překvapením. Ačkoli se vědělo, že Progresivní Slovensko je strana bohatších voličů z velkých měst, výsledek na venkově musí být pro PS velkým zklamáním.

    Průběžné výsledky po sečtení 99% hlasů.

    Jednou z otázek bylo, jaký vliv budou mít okrsky v Bratislavě, kde má Progresivní Slovensko silnou podporu. Kolem čtvrté hodiny ranní však Směr bujaře slavil své vítězství. Expremiér Peter Pellegrini, předseda strany Hlas-SD, třetí v pořadí, pogratuloval Ficovi k pravděpodobnému volebnímu vítězství a naznačil, že je logické, když Fico jako první osloví jeho stranu ohledně možné koalice.

    „Budeme se snažit, aby Hlas měl v jakékoli koalici důstojné postavení,“ uvedl Pellegrini.

    Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka prohlásil, že chce „stabilní proevropskou vládu, která bude dbát na právní stát.“ Konkrétní možnosti účasti jeho strany na takové vládě hodlá zhodnotit v průběhu neděle. Zároveň však uvedl, že vítězství Směru-SD respektuje, ale vnímá ho jako riziko pro Slovensko.

    A co říct o ostatních? Koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče skončila na čtvrtém místě, zatímco Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a liberální Svoboda a solidarita (SaS) se držely těsně nad sedmi procenty hlasů. Slovenská národní strana (SNS) se může těšit na poslední místo v novém parlamentu.

    Konec světa?

    Výsledek voleb pravděpodobně dále posílí obavy EU o budoucí zahraničněpolitickou orientaci Slovenska. Devětapadesátiletý Fico slíbil zastavit vojenskou pomoc Ukrajině, kritizoval sankce namířené proti Rusku a vedl kampaň proti právům LGBTQ+. Na druhou stranu Fico byl už třikát premiérem a očekává se, že si bude držet svůj politický pragmatismus.

    Přesto zůstává podoba příští slovenské vlády nejasná a hodně bude záležet na složitém sestavování koalic s menšími stranami, včetně Hlasu Petera Pellegriniho a OĽaNO Igora Matoviče.

    Králem by se mohl stát bývalý Ficův kolega a lídr Hlasu Pellegrini. Jeho strana zatím nechává své možnosti otevřené a odmítá říci, kterou stranu podpoří, ale všeobecně se předpokládá, že upřednostňuje spojenectví se Smerem před sociálně liberálnější PS. Hlas bude určitě v povolebních vyjednáváních „drahou nevěstou“, není vyloučeno, že Pellegrini dostane nebídku nejvyšší: premiéra, a Fico skončí jako předseda slovenského parlamentu.

    Očekávalo se, že vítězná strana dostane od prezidentky Zuzany Čaputové pověření vést rozhovory o vytvoření parlamentní většiny a v případě úspěchu i vlády. Od prezidentky to byla riskantní taktika, Fico totiž musel volby jednoznačně vyhrát, aby mohl sestavovat vládu. Pellegrini měl být tím jazýčkem na vahách, který se připojí k vítězi.

    Vláda vedená Ficem a jeho stranou Směr-SD by znamenala, že Slovensko by se připojilo k Maďarsku a zpochybnilo by konsensus Evropské unie ohledně podpory Ukrajiny právě v době, kdy se blok snaží udržet jednotu v odporu proti ruské invazi.

    „Chceme vše vyhodnotit, takže počkáme na konečné sčítání hlasů,“ řekl Robert Kaliňák, kandidát Směru a dlouholetý Ficův spojenec, a dodal, že strana se k úplným výsledkům vyjádří později v neděli.

    Strana PS se vyslovila pro zachování silné slovenské podpory Ukrajině a pravděpodobně by také zastávala liberální linii v rámci EU v otázkách, jako je většinové hlasování, zelená politika a práva LGBTQ+. Šimečka se zároveň nevzdal naděje, že by mohl sestavit příští vládu, podle toho, jak dopadnou případní menší spojenci.

    „Naším cílem zůstává, aby Slovensko mělo po těchto volbách stabilní proevropskou vládu, která bude dbát na právní stát a která začne řešit a investovat do oblastí klíčových pro naši budoucnost,“ řekl Šimečka, poslanec Evropského parlamentu a bývalý reportér a absolvent Oxfordu, svým příznivcům.

    Nová vláda ve Slovensku, která má 5,5 milionu obyvatel, čelí výzvě v podobě vyrovnaní rozpočtového deficitu, který bude podle prognóz nejvyšší v eurozóně.

    Fico se svezl na nespokojenosti s rozhádanou středopravou koalicí, jejíž vláda se loni rozpadla, což vyvolalo volby o půl roku dříve. V předvolební kampani zdůrazňoval obavy z nárůstu počtu migrantů, kteří přes Slovensko procházejí na západ.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:37 pondělí 29. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      53
    • Trapas
      8
    • Haha
      5
    • Sladký
      4
    • Cože
      3
    • Tvl
      3