Pražské politiky nikdo zabít nechtěl! Zpráva o ricinovém vrahovi byla „kachna“

Česko vypovědělo ze země dva zaměstnance ruského velvyslanectví, potvrdil to premiér Andrej Babiš. Vše souvisí s takzvanou ricinovou kauzou, kdy měl agent z Ruska přiletět do Prahy, aby se zde pokusil otrávit pražského primátora Zdeňka Hřiba, starostu Prahy 6 za TOP 09 Ondřeje Koláře a starostu Řeporyjí Pavla Novotného z ODS. To vše se ovšem ukázalo jako výmysl, který úmyslně rozšířili zaměstnanci velvyslanectví.

Příběh o nájemném vrahovi šířili pracovníci ambasády podle všeho kvůli vlastním sporům. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD to v pátek ohlásili na brífinku v Praze.

Bezpečnostní informační služba (BIS) měla podvod odhalit, pražským politikům tak žádné nebezpečí nehrozí a nehrozilo. Kauzu už předtím v Rusku označili za novinářskou „kachnu“. 

„Dovolte mi, abych vás informoval o závěrech prověřování případu, který se týká údajného ohrožení českých regionálních politiků ze strany Ruska. Vzhledem k tomu, že se zde jedná o utajované skutečnosti, nebudu zacházet do podrobností. Každopádně z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby, jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“ řekl Babiš.

Ruští diplomaté podle premiéra nejen zbytečně zatížili naše bezpečnostní složky, které musely kauzu intenzivně řešit, ale také komplikovali česko-ruské vztahy. Jméno Ruské federace mělo být v České republice výrazně poškozeno.

„Jsme svrchovaný stát a takovéto akce na našem území nejsou přijatelné. Dva pracovníci ruského velvyslanectví byli prohlášeni za persony non grata,“ oznámil předseda vlády Babiš a zároveň poděkoval BIS za její výbornou práci.

Všichni tři pražští politici jsou známí svým postojem vůči současnému Rusku a nemělo být tedy podle plánu ruských diplomatů vůbec těžké uvěřit tomu, že někdo usiluje o jejich život.

„Zůstává pro mě klíčové stát si za svými názory, i když tím může člověk riskovat svoji bezpečnost. Žijeme v demokratické zemi a je mojí povinností hájit svobodu slova svoji i všech ostatních,“ komentoval v minulosti nutnost policejní ochrany primátor Zdeněk Hřib.

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček

„Ministerstvo zahraničních věcí – i já osobně – mělo snahu vyřešit tuto složitou a velmi nepříjemnou situaci diskrétně, diplomatickou cestou a od počátku kauzy opakovaně v tomto smyslu komunikovalo s Velvyslanectvím Ruské federace. Diplomatické řešení nebylo bohužel nakonec možné. Přístup Ruské federace nám nedává nakonec jinou možnost, a to i s vědomím očekávaných recipročních kroků,“ okomentoval věc ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Hrad slovy Jiřího Ovčáčka nebude celou kauzu v této chvíli vůbec komentovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:28 sobota 3. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 97
  • 39
  • 37
  • 37
  • 34
  • 32