Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib konečně promluvil o své ochrance. Kvůli svým názorům prý nasazuje život

    U oficiálního přejmenování ulice byla společně s primátorem Hřibem také dcera Borise Němcova Žanna. | foto: Autor: Facebook/@zdenek.hrib.primator

    Ještě včera se na sociálních sítích chlubil pražský primátor Zdeněk Hřib, že si koupil ovoce a dortík s malinami, ale všechny spíš zajímalo, jak je to s ochrankou, která mu měla být přidělena. Primátora už před časem někdo sledoval až k němu domů, zároveň mu vyhrožovali i telefonicky. Do toho se přidala ochranka pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, jemuž vyhrožovali smrtí. Podle Respektu dokonce nejde jen o předběžné opatření, do Česka měl přicestovat muž, který se měl na Koláře „zaměřit“.

    Jsou to scénáře velmi podobné, prakticky jako přes kopírák. Ondřej Kolář i Zdeněk Hřib se rádi veřejně vyjadřují k Rusku či Číně, kvůli čemuž je někteří považují za provokatéry. Kolář své jméno nejvíce zviditelnil kauzou o odstranění sochy maršála Koněva a Hřib vedle vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem přidal přejmenování náměstí před ruskou ambasádou.

    A tyto činy vyvolaly svou reakci.

    Většinou v podobě urážek na sociálních sítích, ale někdy kritici pražského primátora zašli až příliš daleko. Výsledkem je ochranka, která byla Hřibovi přidělena.

    „Důvody a konkrétní způsoby ochrany není možné komentovat z rozhodnutí policie. Z bezpečnostních důvodů pan primátor aktuálně nemůže využívat prostředky městské hromadné dopravy, které využíval denně. Do práce musí jezdit autem,“ uvedla mluvčí Martina Vacková.

    Hřib se nadále tvářil, že se nic neděje, a situaci nijak veřejně nekomentoval. Prošel se k Trojské lávce a vyzkoušel také trhy na „Jiřáku“.

    Neklidné spaní musel mít už před několika týdny, když podával trestní oznámení na neznámého pachatele, který jej sledoval až k němu domů. 

    Pražští policisté zadrželi muže, jenž primátorovi po telefonu vyhrožoval kvůli zavedeným opatřením proti šíření koronaviru. Dodnes není jasné, čím muž primátorovi vyhrožoval, jelikož to žádná ze stran nechce sdělit.

    U oficiálního přejmenování ulice byla společně s primátorem Hřibem také dcera Borise Němcova Žanna.

    Dnes Hřib poprvé veřejně zareagoval. „Zůstává pro mě klíčové stát si za svými názory, i když tím může člověk riskovat svoji bezpečnost. Žijeme v demokratické zemi a je mojí povinností hájit svobodu slova svoji i všech ostatních,“ napsal primátor na Twitter.

    Hřib se tak nedobrovolně připojil k „elitnímu“ seznamu pražských primátorů, kteří museli mít osobní ochranku. V minulosti ji měla Krnáčová, Svoboda i Bém.

    Adrianě Krnáčové svého času vyhrožovali likvidací zápalnými lahvemi a ze strachu o své zdraví si požádala o ochranu také v momentech, kdy prošetřovala na magistrátu drahé zakázky.

    Situaci v ZŠ Antonína Čermáka komentoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

    Ještě vyhrocenější je situace okolo starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, který odstraněním sochy maršála Koněva ruskou stranu pořádně rozčílil. V Rusku vznikl zákon, který dovoluje Koláře za jeho čin trestně stíhat, což schválil i prezident Putin. 

    „Počínání toho pražského úřadu je těžké nazvat jinak než cynickým a pobuřujícím. Doufáme, že česká strana si uvědomí rizika dalšího vyostřování této situace,“ vzkázal do Čech šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

    Česká republika odmítla starostu vydat k trestnímu stíhání, ale podle některých mohou Rusové uvažovat o tom, že požádají o pomoc Interpol.

    Podle nepotvrzených zpráv by v Praze mohl být člověk, který má za úkol sledovat pražského starostu. Časopis Respekt připomíná osud přeběhlého špiona Sergeje Skripala, jehož si ruská vojenská rozvědka GRU našla ve Velké Británii a pokusila se jej otrávit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:22 pátek 21. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      69
    • Trapas
      54
    • Sladký
      44
    • Super
      42
    • Cože
      40
    • Tvl
      35