Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Gádžo, dodej důkazy! Samko z ČT se opřel do Čunka, který chce škrtat dávky pro Romy

    Samko z ČT se opřel do Čunka, který chce škrtat dávky pro Romy. | foto: Koláž Expresu

    Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) se nechal slyšet, že stát by měl seškrtat dávky Romům, kteří celý život nepracují a žijí ze sociální podpory. Na jeho slova reagoval známý romský novinář a dlouholetý reportér České televize Richard Samko. Žurnalistovi, o němž se nedávno psalo v souvislosti s údajným domácím násilím, se Čunkův návrh vůbec nezamlouval. „Hej, gádžo Čunku, dodej důkazy, kolik Romů je na dávkách,“ vzkazuje Čunkovi Samko.

    Jiří Čunek se nikdy netajil názorem, že by stát měl řešit nepřizpůsobivé Romy, kteří žijí jen ze sociálních dávek a „ždímají“ státní kasu. Teď se senátor nechal slyšet, že by bylo dobré některým Romům konečně seškrtat dávky.

    „Mělo se to stát už dávno. Mezi Romy je velká skupina lidí, kteří nepracují a celý život žijí ze sociálních dávek. Okamžitě by mělo dojít ke změně a sociální dávky těmto lidem by měl stát nekompromisně seškrtat. Teď je na tento krok nejpříhodnější doba. Máme státní dluh tři biliony korun a stát musí šetřit. Proto by mělo dojít i k úsporám v této oblasti,“ řekl Čunek pro web PrahaIN.cz.

    „Nikdy jsme neměli připustit, aby poměrně velká skupina lidí dostávala od státu peníze za nic. Opakuji, že nyní jsme v situaci, kdy stát má dluh tři biliony korun a velká skupina těchto lidí si z veřejných peněz ukrajuje velký díl. Přitom pracovat nechce, nemá žádný cíl, nemá v sobě ten pocit marnosti a zbytečnosti, který prožívají normální lidé, když nemohou pracovat a něco tvořit. Stát musí šetřit. Tak tyto lidi musí přestat živit,“ dodal senátor, kterého rozčílily požadavky Romů na zastavení podpory ukrajinským uprchlíkům.

    „Považuji za normální a samozřejmé, že když člověk, který celý život poctivě pracoval, náhle přijde o zaměstnání, dostane podporu v nezaměstnanosti nebo i sociální dávky. To je v naprostém pořádku. Navíc takový člověk si během několika měsíců najde práci novou. Nepokládám ale za normální, aby stát celé roky živil někoho, kdo o práci zájem nemá a pouze zneužívá náš sociální systém. A na tom trvám,“ vysvětlil Čunek.

    Senátorův návrh na seškrtání dávek Romům se vůbec nelíbil známému romskému novináři Richardu Samkovi, jehož široká veřejnost zná coby dlouholetého reportéra České televize.

    Samko si článek z výše uvedeného portálu přidal na svou zeď na Facebooku a Čunkovi poslal velmi rázný vzkaz.

    „A to je co! Čunek má zase snahu drát se do vysoké politiky, takže zase kolektivní vina! Hej, gádžo Čunku, dodej důkazy, kolik Romů je na dávkách, kolik z nich nepracuje, a porovnej to s gádži,“ píše Samko.

    „Hej, gádžo Čunku, vaše gádžovské firmy chtějí Romy zaměstnat jen načerno. Přestaňte přilévat olej do ohně! Doufám, že se Ministerstvo vnitra a nově vzniklé skupiny Romů, kteří vyhledávají dezinformace, se budou zabývat i tímto,“ doufá novinář.

    Samko se sice snaží být tím, kdo uklidňuje napjaté vztahy mezi Romy a Ukrajinci a volá po míru. Nyní svými slovy ale evidentně vyvolal bouři a nenávist. Pod jeho statusem se množí vulgární vzkazy a výhrůžky od Romů směrem k Čunkovi.

    Známého politika redakce Expresu kontaktovala. Zajímalo nás, zdali bude politik na novinářova slova reagovat. „Nevím, co o mně píše,“ napsal nám v SMS zprávě Čunek. Na ofocený screen ze Samkova Facebooku už ale ani nereagoval.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:41 pátek 1. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      74
    • Trapas
      14
    • Haha
      4
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3