Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Chtějí sem protlačit migranty s koronavirem,“ tvrdí Řekové o Turcích. Na hranicích roste napětí

    Klid zbraní na řecko-tureckých hranicích pomalu odeznívá, mezi oběma zeměmi začíná znovu narůstat napětí. Řecké ozbrojené síly se začínají znovu šikovat u hraničních přechodů v reakci na zprávy, že Turci shromažďují migranty, aby jim pomohli do Evropy proniknout. Druhá strana zase rozjela psychologickou válku a vysílá zprávy o tom, že Řecko posílá migranty v Egejském moři na smrt.

    Ohně, létající kameny, slzný plyn, střelba. Přesně tak to na řecko-tureckých hranicích vypadalo v době, než na Evropu udeřila pandemie koronaviru. 

    Turci tehdy oznámili, že nebudou nadále bránit migrantům v průniku do Řecka. Desítky tisíc z nich se zhostily šance, jenže na hranicích se migranti střetli s řeckou policií a armádou.

    Nyní začíná být čím dál tím jasnější, že bude doslova válečný stav brzy obnoven. Napětí mezi oběma zeměmi totiž roste.

    Jak jsme vás již informovali, Řekové na hranice posílají 400 nových vojáků, posilují námořnictvo i letectvo, zároveň také upravují terén na hranicích, aby tam mohli vystavit nový plot i hlídací věže.

    Řecké síly jsou v pohotovosti kvůli zaznamenané aktivitě na druhé straně hranic. Podle zpravodajských agentur se Turci pohybují s většími skupinami migrantů, shromažďují je nedaleko hranic a zjevně mají v plánu jim na cestě do Evropy pomáhat, stejně jako tomu mělo být předtím.

    Turci měli podle Řeků podporovat migranty v překračování hranic a útočit na řecké policisty.

    Jenže některé informace hovoří o tom, že spousta z těchto uprchlíků je nakažených koronavirem.

    „Pokus o politické vydírání skrze Evros (místo, kde dochází k pokusům o překonání hranic, pozn. red.) Turecku nevyšel. Selhal nátlak na Řecko i snaha vydírat Evropu a stejně tak selžou jakékoliv podobné pokusy v Egejském moři,“ prohlásil řecký ministr pro migraci Giorgos Koumoutsakos.

    „A co se týče možnosti, že do Řecka přijdou migranti nakažení koronavirem, tak všichni migranti jdou do čtrnáctidenní karantény,“ připomněl. 

    Jenže potichu není ani Turecko. To začalo vysílat do éteru zprávy o tom, že Řekové posílají migranty v Egejském moři na jistou smrt. 

    Turecká agentura Anadolu informovala minimálně o třech případech, kdy pobřežní stráž z moře zachránila loď s migranty nejrůznějšího původu. V jednom případě jich mělo být 22, v dalším 28 a ve třetím dokonce 30. 

    Skupina o dvaadvaceti migrantech měla čítat šestnáct Syřanů, dva Palestince, dva Egypťany, jednoho Libyjce a Jemence. Řecká pobřežní stráž podle serveru migrantům poničila motor na člunu, sebrala jim veškeré palivo a pak je vypustila zpět do tureckých vod.

    „Jeden ze žadatelů o azyl uvedl, že byli ponecháni bez jídla a vody na hoře v Řecku po dobu dvou dnů, než byli opuštěni uprostřed moře. Řekl, že je řecká pobřežní stráž odtáhla na moře a nechala zemřít,“ cituje agentura Anadolu jednoho z úředníků.

    Turecko-řecké hranice se proměnily ve válečnou zónu.

    Vzhledem k volnějším podmínkám lze očekávat, že se větší skupiny migrantů opět brzy pokusí překročit hranici do Řecka. A naopak vypjatá atmosféra mezi oběma zeměmi dává tušit, že situace bude opět vyostřená.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:38 čtvrtek 17. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      125
    • Super
      68
    • Cože
      39
    • Sladký
      38
    • Haha
      35
    • Trapas
      35