Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Řecko čeká obří migrační vlnu: Nový plot, strážné věže a 400 dalších vojáků na hranicích!

    Řecko očekává další vlnu migrantů přicházejících z Turecka, a to dost možná ještě silnější než před začátkem nouzového stavu. Svědčí o tom výstavba nových plotů s ostnatým drátem, jedenácti padesátimetrových hraničních stožárů a posílení stráže o čtyři sta vojáků. Turci podle řeckého serveru Ethnos shromáždili nedaleko hranic skupiny uprchlíků, které mají pustit směrem k nim. Přijdou další a ještě agresivnější boje o hranice?

    Klid zbraní na řecko-tureckých hranicích zřejmě brzy vezme za své. Řekové jsou v pohotovosti a chystají se na další a mnohem silnější vlnu migrantů, než tomu bylo před začátkem stavu nouze. Už tehdy docházelo k ostrým bojům mezi uprchlíky a řeckou policií i armádou.

    Server Ethnos.gr informoval o tom, že na hranicích podél řeky Evros aktuálně probíhá úprava terénu, aby tam mohl být vystaven kovový plot s ostnatým drátem. Také by tam mělo být postaveno jedenáct padesátimetrových hraničních stožárů s moderními sledovacími systémy s dosahem několika kilometrů ve dne i v noci.

    K výstavbě by mělo dojít v následujících týdnech a měsících. Stejně tak se Řekové chystají posílit hraniční stráž o čtyři sta vojáků a obrněná vozidla. 

    Krátce před začátkem nouzového stavu se u hranic nashromáždily desítky tisíc uprchlíků toužících proniknout do Evropy. Není pochyb o tom, že se nyní, když pandemie koronaviru odeznívá, pokusí o totéž znovu. A možná s ještě větším odhodláním.

    Migranti se na hranicích Turecka s Řeckem střetávali s policií.

    Navíc podle mnohých zpráv Turci aktivně pomáhali migrantům s překonáním hranic, vozili je k nim a pak dokonce sami útočili na řeckou pohraniční stráž. A podle webu Ethnos.gr Řekové opět zaznamenali z druhé strany aktivitu, která naznačuje, že budou turecké úřady v podpoře uprchlíků pokračovat.

    Ankara prý má držet větší skupiny migrantů na místech poblíž hranic, například ve skladech. Údajně proto, aby je po otevření hranic k nim mohli znovu hromadně vozit.

    Za poslední dva týdny také byly hlášeny minimálně čtyři incidenty, při nichž měli turečtí vojáci střílet po zaměstnancích Frontexu (Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž).

    A v neposlední řadě se turečtí ministři zahraničí a vnitra nechali v posledních dnech slyšet, že je vláda připravena i nadále praktikovat politiku otevření hranic komukoliv, kdo se touží dostat do Evropy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:29 úterý 15. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      149
    • Super
      61
    • Haha
      37
    • Trapas
      36
    • Cože
      35
    • Sladký
      34
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...