Maorský lídr sundal ve sněmovně kravatu, je to prý koloniální oprátka. Vykopli ho, pak ustoupili

Pro poslance mužského pohlaví dosud v novozélandském parlamentu platila povinnost nosit kravatu. Proti nařízení se vzbouřil šéf Maorské strany Rawiri Waititi. Namísto kravaty měl na sobě tradiční maorský přívěsek, načež mu předseda parlamentu Trevor Mallard nejprve zabránil v řečnění, aby ho po druhém napomenutí rovnou vykázal. Waititi, který kravatu označuje za „koloniální oprátku, jež potlačuje maorská práva“, si ale nakonec prosadil svou.

Událost se v novozélandském parlamentu odehrála v úterý. Mallard byl při vymáhání pravidel nekompromisní, Waititiho nechal vykázat. Pak se ale událost přelila na sociální sítě a do médií.

„Jde o víc než o kravatu nebo taongu (maorský přívěsek, pozn. red.), všechno to má co do činění s koloniální agendou, která nadále nutí Maory vypadat jako bílý Novozélanďan,“ napsal Waititi na Facebook.

„Mám veškeré právo zastupovat svůj lid a odrážet jeho tradiční oděv a kulturu. Sundal jsem si kravatu jako znamení kolonizace, udušení a potlačení maorských práv,“ dodal.

Mallard se po vlně kritiky nejprve bránil, že podle něj samotného je pravidlo s nošením kravaty skutečně zastaralé, ale většina poslanců se v posledních měsících vyslovila pro zachování této tradice.

Rawiri Waititi

Nakonec si ale Rawiri Waititi prosadil svou, poměrně bleskově proběhla diskuze, na základě níž bylo pravidlo ještě ve středu zrušeno.

„Jako předseda se řídím debatou a rozhodnutím výboru, a proto nebudou již kravaty považovány za součást náležitého pracovního oděvu,“ řekl šéf parlamentu Mallard.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:06 pátek 11. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 22
  • 21
  • 11
  • 11
  • 10