Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Další socha padne kvůli Black Lives Matter? Válečný hrdina prý uráží nebinární osoby

    Po měsících klidu možná hnutí Black Lives Matter padne za oběť další socha. Městská rada v britském Exeteru vytvořila zvláštní skupinu, která měla za úkol posoudit osobu generála Redverse Bullera, jenž velel britským vojenským silám v 80. a 90. letech 19. století. A tato skupina rozhodla, že by Bullerova socha měla být přemístěna nejen kvůli odkazům na kolonialismus, které jsou vytesány na podstavci, ale také proto, že by mohla mít negativní dopad na osoby, jež se definují jako nebinární, tedy se necítí být ani ženou, ani mužem.

    „Zachránil Natal,“ píše se na podstavci Bullerovy sochy, která v Exeteru stojí už od roku 1905. Držitele ocenění Viktoriin kříž zobrazuje, jak sedí na svém koni.

    To je první kámen úrazu. Prý jde o jasný odkaz na kolonialistické působení Redverse Bullera v jižní Africe a prosazování britských imperialistických zájmů, protože Natal byl britskou kolonií.

    To ale není všechno, co zpráva zvláštního týmu exeterské rady ve zprávě hlásí. 

    „Socha generála Bullera reprezentuje patriarchální struktury říše a kolonialismu, které mají negativní dopad na ženy a kohokoliv, kdo se z hlediska pohlaví definuje jako nebinární. V dalších konzultacích musí být zajištěny a náležitě zohledněny názory žen, transsexuálů a nebinárních osob,“ stojí ve zprávě, která doporučuje, aby byla socha z prominentního místa v Exeteru přemístěna pryč.

    Fotografie z odhalení sochy generále Redverse Bullera

    O sochu se teď teď strhl boj. Celá řada historiků odsoudila záměr městské rady jako naprosto směšný a nesmyslný.

    „Myslím, že tohle takzvané posouzení dopadů sochy, které se uvádí ve zprávě, je naprostý nesmysl. Ten muž byl vždy velkým stoupencem domorodých komunit, se kterými se setkal. Buller měl silně radikální liberální rysy. Jeho názory na pohlaví nepochybně mohly být poněkud neortodoxní, ale shodovaly se s obecnými názory té doby, ve které žil,“ cituje server Mail Online Keitha Barkera, autora Bullerova životopisu.

    „Všechno je potřeba vnímat v kontextu doby. Pokud tak neučiníte, vznikne z toho historická parodie,“ dodal.

    „Podle mě je důležité zdůraznit, že generál Buller bojoval proti bělošskému režimu v jižní Africe. A v roce 1900 byl sexista každý muž,“ přidává se historik Andrew Roberts.

    O osudu sochy britského generála bude městská rada v Exeteru nyní jednat. Už v minulosti se památník Redverse Bullera stal terčem aktivistických vandalů a lze čekat, že pokud by nakonec historici přece jen prosadili svou a jejímu odstranění či přemístění zamezili, budou se útoky na sochu stupňovat.

    „Kolonialismus není nic, na co být pyšný,“ zavěsili jiní vandalové na sochu válečného hrdiny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 12. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      218
    • Tvl
      42
    • Haha
      25
    • Super
      14
    • Cože
      14
    • Sladký
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...