Rodina se loučila s Radimem Uzlem. Poslední rozloučení se uskutečnilo jen v nejužším kruhu

Rodina a vybraní hosté se v úterý 10. května naposledy loučili s předním českým sexuologem Radimem Uzlem, který na začátku května prohrál boj s rakovinou. Uzlovi bylo 82 let. Přísně tajný pohřeb se konal ve strašnickém krematoriu v Praze za doprovodu hudby Antonína Dvořáka.

Desátého května se konalo poslední rozloučení se známým českým sexuologem Radimem Uzlem, který 2. května prohrál boj s rakovinou jícnu a žaludku. Lékaři bylo 82 let. Pohřeb se konal ve dvě hodiny odpoledne ve strašnickém krematoriu v Praze za přítomnosti rodiny i vybraných hostů.  Přísně tajného pohřbu se účastnil i ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kuliš nebo Uzlův kolega, sexuolog Petr Weiss.

„Chuť a elán do života neztratil až do konce,“ uvedl pro CNN Prima News Weiss s tím, že Uzel byl především gentleman a osobnost.

„Jeho zásluhy ho přežijí ještě desetiletí. Z jeho osvětových knížek budou čerpat celé generace,“  dodal.

Během pohřbu promluvil i biskup Jan Hradil a sálem se rozezněla česká klasika z pera Antonína Dvořáka. Na pohřbu nechyběla ani medaile Za zásluhy, kterou Uzel obdržel od prezidenta Miloše Zemana ještě letos v únoru.

Vyhlášeného českého sexuologa trápilo zdraví od roku 2020, prodělal navíc těžký covid-19, který mu způsobil plicní embolii, a loni mu zemřela i manželka Helena. S ní byl Uzel ženatý neuvěřitelných 54 let.

Minulý rok sice ohlásil vítězství nad rakovinou žaludku, zákeřná nemoc se ale vrátila a nakonec Uzla připravila o život v nemocnici v Motole.

Rozsudek smrti si lékař předpovídal, a dokonce o něm do poslední chvíle i žertoval s tím, že alespoň ví, co se mu stane osudným. Uzel si vysloužil ve svých kruzích uznání, ale i kritiku, za svůj postoj ke kampani Me Too byl několikrát nařčen také ze šovinismu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:24 čtvrtek 8. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1