Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Němci se zastávají Passera za 400 km/h na dálnici: Pruh byl průjezdný, proč by na to nešlápl?

    Nečekaného zastání se dočkal miliardář Radim Passer poté, co ho německé ministerstvo dopravy i tamní policie otevřeně zkritizovaly za rychlou jízdu po dálnici mezi Berlínem a Hannoverem. Spousta Němců se shoduje, že český boháč měl ideální podmínky a volný pruh, takže jeho jízda byla v pořádku. Ostatní svou kritiku nemíří ani tolik na Passera, jako spíše na vládu, která by podle nich měla zavést rychlostní limit, pokud jí rychlá jízda řidičů vadí. Expert na dopravní právo dokonce německému Bildu zhodnotil všechny aspekty miliardářova počínání a vysvětlil, proč se nedopustil ničeho protiprávního.

    Radim Passer namíchl německé úředníky videem, v němž sviští po dálnici ve svém voze Bugatti Chiron Sport. V jednu chvíli dosáhne rychlosti 417 km/h.

    Nyní se o známého miliardáře začala zajímat německá policie. Ta ho viní z účasti na nelegálním závodě, který lze klasifikovat i v případě, že se jedná pouze o jedno vozidlo.

    Překvapivé je, že český boháč prohánějící se po jejich dálnici vůbec nevadí mnohým Němcům. Expres nahlédl do diskuzí pod články, kde se ve velké míře Passer dočkává zastání.

    „Na základě čeho by se mělo něco vyšetřovat? Pokud je trať průjezdná, není co řešit! Zda je to rozumné, je jiná otázka, ale trestné?“ nechápe Němec Klaus.

    „V tom úseku není žádné omezení rychlosti a ve videu není k vidění žádná nebezpečná situace. Co je podle mě nebezpečnější, to jsou řidiči, kteří jedou neustále v prostředním pruhu,“ přidává se další.

    Najdou se dokonce i tací, kteří Radimu Passerovi vyloženě fandí.

    „A v čem je problém? Že není Němec? Nebo že je multimilionář? Že ti, co se kvůli tomu rozčilují, jen závidí? Kdybych ho já viděl ve zpětném zrcátku, vypnul bych rádio, stáhl okno a kochal se tím,“ píše obdivně Němec Sascha, zatímco další pobaveně podotýká, že by si Passer mohl koupit rovnou celou dálnici A2.

    Miliardář Radim Passer

    Pochopitelně zdaleka ne všem se rychlá jízda českého miliardáře líbí. Spíše než na samotného Passera ale apelují na německou vládu, aby zavedla rychlostní limit, protože nejde o zdaleka ojedinělý jev, že někdo na dálnici testuje rychlost sportovních bouráků.

    Známý německý server Bild pak vyzpovídal odborníka na dopravní právo Uweho Lenharta. Ten míní, že se Passer žádného trestu obávat nemusí.

    „Podle vyhlášky hrozí pokuta 30 eur (735 korun), pokud účastník silničního provozu zanedbá potřebnou péči a ohrozí ostatní. Musí však existovat konkrétní nebezpečí, nestačí říct: Něco se mohlo stát. Něco by se skutečně muselo skoro stát, ale o tom ve videu není žádný důkaz,“ řekl Lenhart.

    Bild se experta zeptal i na již zmíněný nelegální závod, z něhož může policie obvinit dokonce i jednoho jediného řidiče. 

    Podle Lenharta zákon hovoří o „závodu proti sobě samému“, jenže Passer podmínky pro naplnění podstaty trestného činu podle něj nesplnil. Musel by se totiž na dálnici chovat bezohledně, hrubě či by musel vytvářet nátlak na ostatní řidiče.

    „On nepřekročil rychlost, protože tam žádný limit není, nespáchal přitom žádný dopravní přestupek, nikoho nepředjížděl a na žádné auto netlačil,“ odmítá odborník.

    Vyšší rychlost v Česku?

    Zatímco někteří Němci apelují na vládu, aby zrušila neomezenou rychlost na dálnicích, Česko možná čeká naopak zvýšení limitů. 

    Ministr dopravy Martin Kupka bojuje za to, aby byl za určitých okolností, především při dobrém provozu a odpovídajících povětrnostních podmínkách, zvýšen limit na 150 km/h.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:38 středa 25. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      49
    • Trapas
      13
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4
    • Haha
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz