Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tvář tureckého puče: Dříve generál Öztürk přebíral ocenění od Erdogana, teď je týrán

    Čtyřhvězdičkový generál a velitel letectva je držitelem mnoha vyznamenání. | foto: koláž Expres

    Mezi tisíci zajatými lidmi po potlačeném pokusu o vojenský převrat v Turecku je i muž, jehož tamní média označují za mozek celého puče a podle posledních zpráv se i k tomu sám přiznal. Tím je velitel letectva generál Akin Öztürk. Jak je patrné z posledních fotografií, generál Öztürk po nezdaru zažívá peklo a ve vězení je vystavován nelidskému zacházení a fyzickému násilí.

    Turecká vězení v posledních dnech doslova praskají ve švech. Vládní síly do nich zavřely několik tisíc osob, které se měly podílet na pátečním neúspěšném pokusu o vojenský převrat, většinou z řad armády.

    Mezi nimi jsou i vysoce postavení důstojníci a generálové, kteří měli celý puč vést.

    Hlavou povstání, jehož cílem bylo svrhnout prezidenta Erdogana a zvrátit tak směřování Turecka k tomu stát se islámskou diktaturou, měl podle tureckých médií být čtyřiašedesátiletý velitel letectva, čtyřhvězdičkový generál Akin Öztürk.

    Öztürk strávil u letectva v Turecké armádě celý život. Jeho bezmála pětačtyřicetiletou kariéru, kdy měl na 40 různých bojových letounech nalétáno téměř 6 tisíc hodin, měl začátkem srpna ukončit odchod do důchodu. Öztürk se ale rozhodl jinak, než v klidu vyčkávat na zaslouženou penzi, a postavil se do čela těch, kteří chtěli v Turecku udržet demokracii.

    Za bezmála 45 let služby v armádě se Öztürk vypracoval na nejvyšší generálskou hodnost a byl oceněn mnoha vyznamenáními.

    Během své kariéry se Özturk vypracoval k nejvyšší dosažitelné hodnosti a stal se velitelem celého tureckého letectva, které čítá 60 tisíc osob. Za zásluhy byl opakovaně vyznamenán jak tureckými medailemi za příkladnou službu vlasti či medailemi za chrabrost, tak několika oceněními od spojeneckých sil NATO.

    Turecká armáda byla vždy pokládána za strážce odkazu Mustafy Kemala Atatürka, jenž se postaral o to, že Turecko se stalo sekulární demokratickou zemí. Proto je pochopitelné, že to byli právě vojáci vedení Öztürkem, kteří se postavili proti Erdoganově plíživé islamizaci Turecka a snaze upevnit si svou moc jako autoritářský vůdce země.

    Tato snaha, která skončila nezdarem, může mít pro angažované vojáky i fatální důsledky.

    Spolu s dalšími stovkami vysokých armádních představitelů byl i generál Öztürk v sobotu zatčen. Z prvních fotografií po zatčení je jasně patrné, že se mu rozhodně nedostává korektního zacházení v souladu se zákonem, ba právě naopak.

    Na těle generála jsou vidět rýhy jak na rukou od svazování, tak na krku od škrcení.

    Generál se zlomeným výrazem pózuje do krve zmlácený s rukama spoutanýma za zády a bos. Fotografie pak turecká vláda zveřejnila jako důkaz triumfu nad pučisty.

    Na první pohled je jasné, že se zajatým generálem se nezachází dle práva, jak by mělo být v demokratické zemi samozřejmostí.

    Další osud jednoho z elitních členů turecké armády je nejistý. Během necelých dvou dní ve vězení je na generálu Öztürkovi vidět, že je mučen, svazován a bit. Stopy na krku svědčí i o možném škrcení, zavázané ucho svědčí o mlácení do hlavy.

    Prezident Erdogan se nechal slyšet, že povstalci budou krutě potrestáni a zároveň že zvažuje v zemi obnovení trestu smrti.

    Za příkladnou službu vlasti a chrabrost vyznamenal Öztürka i prezident Erdogan, kterého se generál pokusil svrhnout.

    Za svůj pokus o zvrácení autoritářského směřování země, které léta sloužil, tak generál Öztürk možná zaplatí cenu nejvyšší.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:10 středa 16. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      51
    • Tvl
      39
    • Trapas
      22
    • Sladký
      22
    • Haha
      20
    • Super
      19