Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    To je ona! Americká kurátorka britského muzea radí, jak nenávratně zničit Churchillovu sochu

    Protesty hnutí Black Lives Matter po smrti Afroameričana George Floyda ukazují, že vůbec ty nejhorší sklony mají jedinci, kteří se označují za liberály. Terčem hněvu radikální levice se totiž, stejně jako v případě barbarů z Islámského státu při tažení Blízkým východem, staly „nepohodlné“ historické památky a sochy. Třeba taková kurátorka Roystonova muzea radí, jakými chemikáliemi poničit sochu tak, aby se nedala opravit. Za další cíl označila již vandaly posprejovaného Winstona Churchilla, tedy muže, bez něhož by vůbec nemusel padnout Hitler a jeho třetí říše.

    Žena jménem Madeline Odentová je současná kurátorka Roystonova muzea v Hertfordshiru, narodila se ve Spojených státech, vystudovala Oxford a nyní žije a pracuje v Británii, v Roystonově muzeu konkrétně působí necelý rok. 

    Její Twitter zdobí nápis Black Lives Matter. A to je asi tak všechno, co na něm najdete, než vám Odentová potvrdí odběr. Profil má uzamčený.

    To přitom na Twitteru není vůbec běžný úkaz.

    Protože se ničení soch stalo mezi (nejen) britskou radikální levicí populární, Odentová přispěla svou troškou do mlýna tím, že lidem radí, kterými běžně dostupnými chemikáliemi sochu pomalovat, aby byla zničena nenávratně. Využila přitom svých znalostí práce s historickými artefakty.

    Na případ upozornil britský server Mail Online.

    „Je extrémně obtížné odstranit tuto chemikálii, jakmile je aplikována. Lze to udělat, ale ta chemikálie je superkarcinogenní, takže se to děje zřídka. My jsme nenašli způsob, jak artefakty, které jsou takto poškozeny, obnovit,“ píše Odentová o jednom z chemických přípravků.

    Madeline Odentová radí, jak nejefektivněji ničit památky.

    A v dalším komentáři bez zdráhání nabádá, aby se vandalové zaměřili na sochu bývalého britského premiéra Winstona Churchilla.

    „Zůstaňte naladěni na další vydání, kde budeme mluvit o mramorových pomnících rasistů,“ napsala a přidala fotku před několika dny posprejovaného podstavce Churchillovy sochy.

    Příště si posvítíme na rasisty, napsala Odentová k fotce sochy Winstona Churchilla.

    Odentová se okamžitě dostala pod palbu ostré kritiky a hrozeb trestním oznámením. Britové totiž na premiéra, který porazil Hitlera a stal se hrdinou světového formátu, nedají dopustit.

    Kurátorka oxfordského muzea radí, jak nenávratně poničit sochy.

    Už poté, co byla v neděli jeho socha posprejována, se u ní sešli dobrovolníci, kteří nápis smyli, po nich přišel ještě tým profesionálů. V tuto chvíli sochu hlídají policisté a při víkendových demonstracích ji plánují chránit také fotbaloví chuligáni, kteří se chtějí proti demonstrantům z Black Lives Matter spojit.

    Server Mail Online kontaktoval jak Odentovou, tak i muzeum a městskou radu Hertfordshiru. Odpovědi se dočkal jen od poslední instituce.

    Odentová, která se na Twitteru hrdě prezentovala tak, že „je dost stará, aby mohla říct cokoliv“, si účet zamkla nejspíše poté, co server Mail Online oslovil jejího zaměstnavatele a ji samotnou žádal o vyjádření.

    Navíc se Odentová dočkala britského hněvu, jelikož to už není vyjádření nějakého anonymu na sociálních sítích, ale tato výzva k ničení soch a památky sira Winstona Churchilla pochází obrazně řečeno z úst autority, zástupkyně cechu, jenž má na starosti péči o historické památky a kulturu.

    Odentová v tomto případě vystupuje jako veřejná osoba za muzeum a nabádá minimálně k trestnému činu poškozování cizí věci. Lidé v komentářích mají jasný postoj: Odentová má být okamžitě bez náhrad propuštěna a v Británii pro ni není dále místo.

    Městská rada komentáře kurátorky Odentové odsoudila a oznámila, že celou záležitost prošetřuje a brzy vydá prohlášení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:56 čtvrtek 8. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      186
    • Super
      71
    • Trapas
      60
    • Sladký
      38
    • Cože
      35
    • Haha
      33
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...