Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chaos a násilí v Londýně: 300 tisíc lidí pochodovala za Palestinu... Británie si to zaslouží

    Londýnem znovu otřásá vlna chaosu a násilí. Přes 300 tisíc lidí vyšlo do ulic, aby vyjádřilo solidaritu s Palestinou, avšak jejich masivní pochod vyvolal bouřlivou odezvu. Demonstrace, konaná právě na Den příměří, což je den věnovaný vzpomínkám na oběti válek, vyvolala střety a násilí mezi přívrženci Izraele a propalestinskými demonstranty. Policie zadržela na 90 lidí, kteří se dostali do rvačky. „Británie si to zaslouží, protože byla jedním ze států, které k utvoření celého konfliktu mohutně přispěly,“ píše autor videa Jain na sociální síti X.

    Přestože se na pochod na podporu Palestiny sešlo přibližně 300 000 lidí, došlo ke konfliktu v centrální části Londýna, když se pravicoví extremisté vedení kontroverzní postavou Tommy Robinsona pokusili ‚chránit Cenotaph‘ na Den příměří. Skandujíc heslo „Anglie až nadosmrti“ prorazili policejní kordon, což vedlo k zatčení několika jednotlivců.

    Metropolitní policie vydala varování všem, kteří by měli v úmyslu napadnout pochod na podporu Palestiny, a slíbila, že „bude odpovídat razantně na nepřijatelnou agresi a nepořádek.

    Střety a masová zatčení

    Při střetech mezi policisty a přívrženci Tommyho Robinsona došlo k nejméně 92 zatčením. Mezi obviněními jsou nošení nože, útoky na policejního důstojníka a držení kontrolované látky. Metropolitní policie sdílela video na sociální síti X (dříve Twitter), na němž bylo možné vidět útoky pravicových protestujících v čínské čtvrti, zatímco fotografie ukazovaly pronásledování malých skupinek po ulicích Londýna.

    Podle aktuálních informací agentury AP bylo v souvislosti s událostmi v Londýně zadrženo alespoň 82 lidí. Politici, včetně premiéra Rishiho Sunaka, se vyjádřili k nevhodnému načasování pochodu v den výročí ukončení první světové války, což podle nich mohlo vyvolat napětí.

    Pochod za svobodu Palestiny

    Ještě před začátkem pochodu byly hlášené drobné střety mezi policií a britskými nacionalisty. Zhruba 1,5 kilometru od startu pochodu se v ulicích sešlo asi 1000 lidí, kteří sledovali vzpomínkové akce u památníku připomínajícího britské oběti obou světových válek. Bylo mezi nimi i několik krajně pravicových odpůrců pochodu, kteří skandovali hesla jako „Chceme zpátky svoji zemi“. Televizní záběry ukázaly několik drobných potyček mezi policií a pravicovými demonstranty blízko památníku.

    Západní vlády, včetně britské, vyjádřily Izraeli v souvislosti s útoky Hamásu silnou podporu a sympatie. Izraelská odvetná akce však vyvolala i hněv a v Londýně se každý týden konají protesty požadující příměří.

    Organizátoři pochodu z Palestine Solidarity Campaign (PSC) slíbili, že pochod se vyhne válečnému památníku a skončí u amerického velvyslanectví. Policie uvedla, že kolem míst spojených s pietními akcemi bude vyhlášena zakázaná zóna a u památníku je od čtvrtka 24hodinová policejní stráž.

    Předchozí pochody byly většinou pokojné. Stovky lidí však při nich byly zatčeny za přestupky, včetně projevů podpory Hamásu, který je Británii zakázaný jako teroristická organizace, nebo za transparenty s urážlivými hesly.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:52 neděle 10. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      26
    • Haha
      9
    • Super
      7
    • Tvl
      7
    • Cože
      3
    • Sladký
      1