Obdivuhodný muž s královským srdcem. Smrt prince Filipa (†99) zasáhla i české politiky

Celý život byl „tím druhým“, základní pravidlo prince Filipa ostatně bylo chodit dva kroky za královnou. Přesto se především pro svůj osobitý styl a smysl pro službu stal mimořádně populárním členem královské rodiny. A právě proto po jeho smrti truchlí lidé po celém světě, české politiky nevyjímaje. „Symbol věrnosti a síly tradice,“ píše třeba šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Vévoda z Edinburghu zemřel v obklopení nejbližších na hradě Windsor, jak oznámil Buckinghamský palác. 

Bylo mu úctyhodných 99 let, nedávno prodělal nemoc. Že každý den může být jeho posledním, asi během několikatýdenní hospitalizace s infekcí napadlo každého.

Přesto jeho smrt zasáhla celý svět. Hold vzdaly Filipovi i osobnosti české politické scény.

„Dovoluji si královně vyjádřit nejhlubší soustrast. Odešel muž, který dokázal žít ve stínu své ženy, podporoval ji a chránil. S ním odchází kus historie, kterou svým nenápadným způsobem spoluutvářel. Bůh ochraňuj královnu! Prince přijmi do svého království,“ rozepsal se na sociálních sítích senátor Tomáš Czernin.

„Pro mě symbol věrnosti a síly tradice. RIP,“ popsal prince Filipa šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Za obdivuhodného muže považuje vévodu z Edinburghu také šéf lidovců Marian Jurečka.

„Věčné odpočinutí dej mu, Pane, ať odpočívá v pokoji. Obdivuhodný muž, většinu života princ, ale s královským srdcem,“ napsal.

„Princi Filipovi bylo 99 let, téměř 70 let stál po boku královny Alžběty. Jeden z domorodých kmenů žijících v souostroví Vanuatu ho konečně uctívá jako boha. Odešel jeden ze symbolů novodobé britské monarchie. RIP,“ připomněl zase ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Bývalý kandidát na prezidenta Pavel Fischer zavzpomínal na to, jak se Filip přes všechnu svou ctižádost postavil čelem k výzvě, kterou znamenal život po boku tak významné ženy, jako je britská královna.

„Mým povoláním je být za každých okolností oporou královně, sdělil svému tajemníkovi po svatbě s Alžbětou v roce 1947. Princ Filip zemřel. RIP,“ napsal Fischer.

Také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, fanynka veleúspěšného seriálu Koruna, který život královské rodiny mapuje a vnitřní boj prince Filipa v něm byl jednou z hlavních dějových linek prvních sérií, vzdala vévodovi hold.

„Rest in Peace,“ napsala a stručnou, ale všeříkající zprávu doplnila černým srdcem.

„Ve věku 99 let dnes zemřel princ Filip, manžel královny Alžběty II. a vévoda z Edinburghu. Čest jeho památce a oddanosti. Rest in Peace,“ přidal se její kolega, europoslanec Jiří Pospíšil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:06 sobota 7. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 12
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1