Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tohle je ta „výstavní skříň“, pane primátore? Z Pražské tržnice jsou lidé zklamaní

    Magistrát na tržnici rázně zakročil a ta teď často zeje prázdnotou. Pražané jsou z proměny zklamaní. | foto: Autor: Facebook/Pražská tržnice - Prague market

    V loňském roce získala po dlouhých letech Praha zpátky tržnici v Holešovicích a jako bonus přes 400 milionů korun. Magistrát v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem ihned vyhlašoval velkolepé plány o tom, jak se prostor promění a co všechno bude Pražanům nabízet. A výsledek? Tržnice je poloprázdná, lidé mohou na své oblíbené stánky jen vzpomínat a do toho všeho obavy, že se oblíbené místo, které bude letos slavit 125. výročí založení, promění v prostor určený jen pro některé.

    Byla to velká sláva. Praha po sedmi letech vyhrála spor o tržnici, která jí podle vedení magistrátu nedělala dobré jméno. A tak vedení města připravilo nemilosrdnou „čistku“, která zcela změnila dosavadní atmosféru na tržišti.

    Už v listopadu jsme varovali před tím, že vzletná slova primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nebude snadné realizovat a hrozí proměna, kterou většina Pražanů neponese dobře, a jak se zdá, na naše slova skutečně došlo.

    „Teď konečně budeme moci přeměnit tržnici na příjemné místo pro potřebu a potěchu Pražanů. Praha by tak mohla mít podobný prostor jako třeba Borough Market v Londýně. To by bylo lepší než podivné provozovny plné kýčů a vizuálního smogu, co myslíte?“ hlásal do světa loni na podzim Hřib.

    Město navíc díky vítězství v soudním sporu se společností Delta Center mohlo počítat s více než 400 miliony, které putovaly do městské kasy.

    Finance a silná slova magistrátu nechyběly, ale od začátku se Pražané ptali, co se stane s jejich oblíbenými stánky, za které v okolí není adekvátní náhrada.

    „Využívám holešovickou tržnici, protože se tam skvěle nakupuje u drobných pěstitelů, kteří mají adekvátní ceny. Tržnice je tak dostupná pro důchodce, studenty a normální lidi, pro které jsou ceny na farmářských trzích přemrštěné. Dá se nějak čelit tomu, aby se z toho nestal gentrifikovaný market jako třeba Manifesto? Alespoň z té zeleninové haly?“ citovali jsme v listopadu jednoho z návštěvníků tržnice.

    Uběhlo jen pár měsíců a obyvatelé města dostávají na své otázky první odpovědi. Tentokrát už nejde o sliby politiků, ale o dennodenní realitu v Holešovicích.

    Že tržnice ztratila svou atmosféru si lidé všimli. Organizátoři chtějí, ať jim lidé drží palce.

    Slova o „mrtvém“ místě rozhodně nekorespondují s tím, co bylo veřejně slibováno a jak si lidé změnu tržnice představovali.

    „Každý měsíc se v tržnici bude něco dít. Přijedou bratři Formanové, připojíme se k festivalu Open House Praha, uspořádáme velikonoční trhy a otevřeme foodtruckovou zónu. K tomu všemu začneme s rekonstrukcí, představíme plán budoucího využití hal a samozřejmě zachováme všechno to, co dobře funguje,“ říká náměstek primátora Pavel Vyhnánek, který je na magistrátu zodpovědný za rozvoj Pražské tržnice.

    Problém je v tom, že město zatím jen naplánovalo několik jednorázových akcí, jak ale bude tržnice vypadat po většinu roku? Odpověď organizátorů na sociálních sítích byla jasná: Držte nám palce!

    Magistrát na tržnici rázně zakročil a ta teď často zeje prázdnotou. Pražané jsou z proměny zklamaní.

    Kurátor Pražské tržnice Michal Tošovský doufá, že se podaří vytvořit atmosféru, která se bude Pražanům líbit a kvůli níž se budou na tržnici vracet.

    Zatím jsou reakce lidí opačné. Důvod vracet se na vyprázdněnou tržnici, do které se zatím noví nájemci příliš neženou, skutečně nemají.

    „Vždycky jsem všechny potraviny nakoupila v tržnici, nyní musím pendlovat i po dalších obchodech. Navštívila jsem dvoje vámi pořádané trhy a velmi mě zklamaly. Šest stánků s nepříliš atraktivním sortimentem ještě trhy nedělá,“ vzkazuje správcům tržnice další návštěvnice, jež se zároveň obává, že se místo promění v prostor, který bude určen jen pro některé.

    Že tržnice ztratila svou atmosféru si lidé všimli. Organizátoři chtějí, ať jim...
    Že tržnice ztratila svou atmosféru si lidé všimli. Organizátoři chtějí, ať jim...

    Úpadek Pražské tržnice je smutný také z toho důvodu, že areál historicky platil za jeden z nejvýznamnějších v celé České republice a srovnáván může být snad jen s Plzeňským Prazdrojem v Plzni, případně s Dolními Vítkovicemi v Ostravě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:07 sobota 20. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      68
    • Super
      39
    • Tvl
      35
    • Cože
      31
    • Haha
      29
    • Sladký
      29
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...