Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zeleninovou halu nám neberte, bouří se Pražané, Hřib chce z tržnice výkladní skříň

    Pražský magistrát vyhrál soudní při se společností Delta Center, která měla v nájmu holešovickou tržnici. Primátor Zdeněk Hřib má s ní velké plány. | foto: Koláž Expres.cz

    Výkladní skříň nových Holešovic, nebo místo, kam by i nadále jezdili Pražané pro cenově dostupnou zeleninu a regionální zboží? Lze z Pražské tržnice udělat obojí? Podle primátora Zdeňka Hřiba a jeho náměstka Pavla Vyhnánka je to reálné. Otázkou je, jak to bude v praxi, až opadne euforie z toho, že Praha vyhrála soudní spor se společností, která měla místo léta pronajaté.

    „Praha získala zpět holešovickou tržnici! Vyhrála tak konečně sedm let trvající spor se společností Delta Center. Gratuluji náměstkovi Pavlu Vyhnánkovi a jeho týmu, že to dokázali dotáhnout k dobrému konci,“ zatleskal primátor Zdeněk Hřib poté, co se magistrát po letech tahanic konečně dočkal verdiktu ohledně nájemce Pražské tržnice. 

    Městský soud v Praze rozhodl, že společnost Delta Center navíc musí městu zaplatit 246 milionů korun a do měsíce vyklidit areál. Magistrát navíc dostane zpět i 170 milionů ze soudní úschovy.

    „Teď konečně budeme moci přeměnit tržnici na příjemné místo pro potřebu a potěchu Pražanů. Praha by tak mohla mít podobný prostor jako třeba Borough Market v Londýně. To by bylo lepší než podivné provozovny plné kýčů a vizuálního smogu, co myslíte?“ ptá se Hřib (nejen) Pražanů.

    Ti zprávu nadšeně vítají, těší se na Pražskou tržnici v novém, zároveň vyjadřují jisté pochybnosti. Praha prý nepotřebuje druhou náplavku ani jiná místa, kde za husí stehno dáte 420 korun, a to hodujete z biologicky odbouratelného tácku a jíte v lepším případě dřevěným „příborem“, samozřejmě na stojáka...

    „Využívám holešovickou tržnici, protože se tam skvěle nakupuje u drobných pěstitelů, kteří mají adekvátní ceny. Tržnice je tak dostupná pro důchodce, studenty a normální lidi, pro které jsou ceny na farmářských trzích přemrštěné. Dá se nějak čelit tomu, aby se z toho nestal gentrifikovaný market jako třeba Manifesto? Alespoň z té zeleninové haly?“ ptá se Matěj C., který jako příklad, jejž je vhodné následovat, uvádí trhy v lotyšské Rize.

    „Výborná je tam ta zeleninová tržnice, někdy si tam zajděte, tu by chtělo zachovat. Žádná hipsteřina, dostupné ceny a hlavně tam mají velký výběr, např. pět druhů rajčat atd.,“ přidává se Jiří J., který by byl rád, kdyby alespoň to dobré ze stávající tržnice bylo zachováno i do budoucna. 

    Na cenově dostupnou zeleninu a regionální produkty mohou Pražané, včetně seniorů, kteří si Pražskou tržnici v posledních 25 letech velmi oblíbili, asi zapomenout. Půjde totiž o výkladní skříň Holešovic, což žádné lidové ceny rozhodně negarantuje. Navíc fakt, že dáte zboží přídomek „domácí, farmářský nebo sedlácký“, ještě neznamená, že takové opravdu je. 

    Zástupci magistrátu však slibují, že to bude místo pro všechny.

    „Inspiraci máme třeba v londýnském Borough Marketu, kodaňských Torvehallerne, berlínské tržnici Markthalle Neun nebo madridském Mercado de San Miguel. Naší vizí je centrum pro Pražany všech věkových i příjmových skupin. Tržnice by měla být místem, kam můžou za nákupy, dobrým jídlem nebo kulturou vyrazit úplně všichni,“ plánuje náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

    Například návštěvníci legendární tržnice La Boqueria v Barceloně na slavné třídě La Rambla se shodnou na tom, že je to nádherné místo plné chutí, vůní a plných pultů. Neplatí ale, že byste po návštěvě necítili řádný vítr v peněžence. Když navíc Praha investuje nemalé peníze do oprav, nebude pronájem prostor „za hubičku“, a pokud ano, jen pro vyvolené.

    Město si teď nechává zpracovat studii proměny tržnice. „Měla by být hotová v zimě,“ doplnil Vyhnánek.

    Poté magistrát rozhodne, jaký zvolí postup oprav hal a uličky mezi nimi, vybere i to, jaké služby a obchody v areálu budou. Na kolik opravy vyjdou, zatím není jasné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:38 čtvrtek 19. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      107
    • Tvl
      52
    • Super
      48
    • Haha
      43
    • Cože
      43
    • Sladký
      40
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...