Krizový štáb doporučil Pražanům jezdit MHD. Do ulic vyšle létající krizový tým

Hygienická stanice hlavního města Prahy informovala, že za úterý se v hlavním městě objevilo 856 případů onemocnění covid-19. Během dnešního dne by měla být překročena hranice 20 tisíc nakažených od začátku epidemie. V hlavním městě v reakci na tento vývoj zasedl krizový štáb vedený pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. Jedním z bodů byla bezpečnost lidí v městské hromadné dopravě a také obnovení takzvaného létajícího krizového týmu.

Krizový štáb v Praze v úterý reagoval na negativně se vyvíjející situaci ohledně počtu nakažených a hospitalizovaných v hlavním městě a vydal výstup, v němž oznámil Pražanům několik zpráv.

„Krizový štáb hl. m. Prahy projednal informace o aktuální situaci od Hygienické stanice hl. m. Prahy, od složek integrovaného záchranného systému a informace z oblasti dopravy. Naopak žádá od Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR predikci vývoje o zaplněnosti lůžek ve zdravotnických zařízeních,“ uvádí magistrát.

Předsedou krizového štábu je primátor Zdeněk Hřib, který se vyjádřil také k situaci v městské hromadné dopravě. Štáb prověřoval, zda je MHD pro obyvatelé riziková, či nikoliv.

„Krizový štáb hl. m. Prahy konstatoval, že cestování městskou hromadnou dopravou je bezpečné za předpokladu správného použití bariérových prostředků a dezinfekce rukou, a doporučuje občanům využívat tuto formu dopravy,“ stojí ve zprávě, kterou Praha zveřejnila.

Hřib dlouhodobě prosazuje, že namísto omezování městské hromadné dopravy je důležité její posílení, aby se nápor cestujících co nejvíce rozložil.

Pomoc pro ty nejohroženější by měla v Praze opět obstarávat takzvaná létající jednotka. Jedná se o krizovou skupinu lékařů a sester. Svou premiéru měl létající tým v pondělí 4. května. V rámci druhé vlny epidemie se vrátí znovu do akce.

Létající krizový tým Praha opět aktivuje.

„Létající krizový tým poskytne zařízením sociální péče potřebnou zdravotnickou, personální a psychologickou podporu. Výhodou je, že tým lékařů a sester je mobilní a umí operativně reagovat na potřeby každého zařízení,“ uvedla radní Milena Johnová (Praha sobě). 

V budoucnu by se létající krizový tým měl proměnit na mobilní lékařskou pohotovostní službu. 

„Tak aby pro rok 2021 byl trvale k dispozici tento tým minimálně od doby, kdy praktici končí ve svých ordinacích, řekněme od šestnácté do třiadvacáté hodiny, kdy těch požadavků může být hodně,“ řekl ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:00 čtvrtek 4. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 20
  • 16
  • 14
  • 12
  • 10