Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zhruba šest minut a desítky vteřin. Taková doba dělila zoufalé lidi skákající z oken od natažené plachty

    • V sobotu večer začal hořet byt v jedenáctém patře panelákového bytu v Bohumíně.
    • Při tragédii zemřelo jedenáct lidí: šest uhořelo v bytě a pět se jich zabilo skokem z okna jedenáctého patra.
    • Mezi mrtvými jsou i tři děti.
    • Podle prvních šetření má požár na svědomí žhář, který měl být v příbuzenském vztahu s rodinou, jejíž byt podpálil.
    • Bývalá partnerka od něj odešla k jeho synovi a žila s ním v panelovém domě.
    • Policie již zadržela podezřelého, který se k činu přiznal, prohledala jeho byt a odnesla důkazní materiály.
    • Ministr vnitra Jan Hamáček potvrdil, že podezřelý je nyní ve zdravotnickém zařízení.
    • Soustrast pozůstalým vyjádřili čelní politici i prezident země Miloš Zeman.
    • Hasiči Moravskoslezského kraje nyní čelí kritice, že otáleli se záchranou lidí, a proto muselo zemřít pět osob skokem z okna.
    Tísňové volání přišlo v 17:48 a už o dvě minuty později bohumínští hasiči vyjeli na místo tragédie, která se odehrála v sobotu v podvečer. Na místě byli podle zpravodajství ČT již za čtyři minuty. Jak je tedy možné, že pět lidí zemřelo při skoku z okna a hasiči jsou nyní obviňováni z toho, že nezvládli zásah?

    V Bohumíně v sobotu večer vypukl v panelovém domě devastující požár bytu v jedenáctém patře, podle posledních šetření poté, co podezřelý muž, jenž se sám udal policii, přišel do bytu rodiny, se kterou byl v příbuzenském vztahu, a na základě údajné msty polil a zapálil dveře od bytu.

    Žena, která v tomto bytě žila, se od podezřelého muže před časem odstěhovala do tohoto domu k jeho synovi, což byl nejspíše důvod žhářovy pomsty, kvůli níž nakonec přišlo o život jedenáct lidí. Šest, tři dospělí a tři děti, jich uhořelo v bytě a pět se jich zabilo skokem z okna z jedenáctého patra, přičemž právě kvůli vyskakujícím lidem čelí nyní bohumínští hasiči rozsáhlé kritice.

    „Reakce osob mohla být tak rychlá a tak panická, že hasiči roztahovali všechno, co mohli, ale v tu chvíli začaly osoby samovolně vyskakovat,“ říká Lukáš Popp, mluvčí HZS Moravskoslezského kraje.

    Přijeli už za čtyři minuty, od matrace je dělily desítky vteřin

    Brigádní generál Tomáš Kužel, policejní ředitel Moravskoslezského kraje, poodhalil následně celou hrůzu tragického požáru: „Byl vytvořen speciální tým, který má v řešení celou událost, místo činu, kdy těch míst je více, jedno před domem a jedno v samotném domě, a pak také identifikovat oběti, což bude složité, protože těla jsou poměrně zdevastovaná.“

    Požár panelového domu v Bohumíně má tragické následky. Zemřelo při něm jedenáct lidí. Pět z nich si chtělo život zachránit skokem z okna v jedenáctém patře. Za hrůzným činem stojí rodinné rozepře.

    Přestože i díky jeho slovům nikdo nepochybuje o tom, jak velká tragédie se v bohumínském paneláku odehrála, přesto se najdou tací, kteří kritizují postup hasičů a tvrdí, že obětí mohlo být daleko méně, kdyby se neváhalo ohledně záchrany vyskakujících lidí.

    Na místě byli hasiči i s výškovou technikou za čtyři minuty od přijatého hlášení a uvádějí, že začali ihned připravovat záchrannou matraci, bohužel lidé skočili z okna dříve, než byla matrace připravena.

    Hasiči čelí kritice, že váhali, a proto lidé museli skákat z okna.

    Hasiči čelí kritice, že váhali, a proto lidé museli skákat z okna.

    Hasiči budou proto prozkoumávat svůj postup, ale ani podle ministra vnitra Jana Hamáčka není důvod pochybovat o jejich profesionalitě. „Plně za nimi stojím, předvedli naprosto excelentní výkon. První jednotka tam byla v řádu minut a ostatní jednotky tam dojely dříve, než požadují poplachové plány. Bohužel pět lidí přišlo o život v důsledku skoku z okna a to je věc, kterou není možno dávat za vinu hasičům,“ říká ministr.

    „Ještě jsem kontroloval časy, hasiči tam přijeli v 17:54 a lidé začali skákat v 18:01, to je nějakých šest sedm minut po příjezdu. I přesto se hasiči snažili roztáhnout seskokovou matraci, ale bohužel chybělo pár desítek vteřin,“ popsal hrůznou scénu Hamáček v živém vstupu pro Události.

    Na místo přijela ministryně Alena Schillerová.

    Hamáček dodal, že slyšel obvinění, že hasiči na místě dokonce měli půlhodiny otálet, ale vyvrátil to jako naprostý nesmysl a požádal krajského ředitele HZS Moravskoslezského kraje, aby zveřejnil veškeré údaje a rozptýlil tak obavy veřejnosti o to, že záchranné jednotky nedělaly svou práci.

    Půl hodiny nedělali nic, snažila jsem se nedívat na skokany

    Svědkové přímo z místa tragédie ovšem tvrdí, že hasiči nebyli dost rychlí a dost profesionální, průběh zásahu tedy vyhodnotí speciální komise. Jednou ze svědkyň, která opakovaně v médiích tvrdí, že hasiči nedělali nic, je Karin Šipková, ta byla mezi těmi, kteří volali na tísňovou linku. Podle ní na místo jako první přijeli policisté a zadrželi podezřelého.

    „Přijely tři hasičské vozy a skoro půl hodiny, tři čtvrtě hodiny se nedělo nic. Lidé už hořeli, tak začali skákat z oken a hasiči teprve potom vytáhli plachtu,“ popisuje opakovaně Šipková.

    „První jednotka přijela na místo v 17:54,“ oponuje brigádní generál Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje. „Máme potvrzeno, že skoky z postiženého bytu byly kolem 18. hodiny, 18:01. Není v silách hasičů, aby zvládli takhle komplikovanou záležitost v řádu pěti šesti minut,“ popsal.

    Další ze svědkyň je Klára Javorková, která byla v domě, když začalo hořet. „Lidé křičeli, že hoří, ale hasiči tam ani moc nešli, nevím proč. Lidé začali skákat, snažila jsem se nedívat se,“ popsala jejich údajné otálení pro zpravodajství České televize.

    Generálporučík Drahoslav Ryba, ředitel HZS České republiky, označil zásah za profesionální. „I přesto, že hasiči byli na místě v řádu jednotek minut, začínají spekulace ze strany veřejnosti i médií o rychlosti zásahu. Rozhodl jsem se vytvořit komisi, která prošetří postup na místě události,“ řekl.

    Policisté vynášejí z bytu podezřelého důkazní materiál.

    Spontánní pietní místo u panelového domu

    Podezřelý muž, jemuž má být kolem 55 let a je s rodinou, jejíž byt podpálil, v příbuzenském vztahu, byl převezen do zdravotnického zařízení, policie již prohledala jeho byt.

    Z jakého důvodu nebyl prozatím vzat do vazby, ministr vnitra Jan Hamáček nechtěl komentovat, jen dodal, že vše probíhá v souladu s postupy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 7. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      30
    • Tvl
      30
    • Trapas
      28
    • Sladký
      26
    • Haha
      24
    • Cože
      24
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...