Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kritika trhá nejdražší český film na kusy: Směšné, vyhozené miliony a režisérovo bizarní fungování

    Poslední z Aporveru je nejen nejdražší český film, ale také pořádná černá díra na peníze. | foto: archiv Tomáše Krejčího

    Měl to být český Avatar, místo toho mají tvůrci na krku soud. Fantasy snímek režiséra Tomáše Krejčího měl jít do kin v roce 2009, nyní autoři slibují premiéru příští rok. Tomu nikdo nevěří. Film s názvem Poslední z Aporveru se kvůli dluhům dostal do dražby. První české fantasy spolykalo již okolo 240 milionů. Před pár dny byl zveřejněn nový trailer a kritici jej cupují na kusy.

    Všechno to začalo jako velkolepý projekt, který měl do kin přivést českou alternativu ke slavnému snímku Avatar. Představa autorů zněla slibně. Inspirovat se měli legendárním Karlem Zemanem, který měl nezaměnitelný vizuální styl, což je vidět na jeho nejslavnějším filmu Cesta do pravěku.

    Výsledek? Více než dekáda slibování a několik trailerů, které se nelíbí ani fanouškům, ani filmovým kritikům. Během mnoha let vývoje a průtahů rozpočet filmu narostl až na astronomických 240 milionů korun.

    K nehorázné cenovce se přidaly dluhy a nedokončený kinematografický počin je nyní v dražbě. Pokud máte zájem, vyvolávací cena začíná na částce 18 330 000 korun.

    „Je prakticky jisté, že proinvestovaná čtvrtmiliarda se nikdy nevrátí, je to prošustrovaný ohromný balík peněz, za který mohlo vzniknout klidně deset českých filmů střední ráže,“ okomentoval nám počin Poslední z Aporveru filmový publicista Petr Cífka.

    Poslední z Aporveru je nejen nejdrazší český film, ale také pořádná černá díra...

    „Tomáš Krejčí se bohužel projevil jako pohádkář a stavitel vzdušných zámků s nulovým výsledkem. Je dosti bizarní, že člověk s takovýmhle průšvihem na krku může dál bezostyšně fungovat v kulturní sféře,“ řekl Cífka z MovieZone.cz.

    Naposledy se na film kritici zaměřili právě kvůli středečnímu traileru, který prezentoval další záběry z filmu. Na konci se diváci dozvědí, že film půjde do kin v roce 2020, což je podle mnoha lidí nereálné. 

    „Posun oproti prvním promo videím je zanedbatelný. Výtvarná i vizuální stránka naopak spíš zastaralá, takže to vypadá místy opravdu směšně a jak z jiného světa. Všechno nasvědčuje tomu, že film v promítatelném celovečerním tvaru nikdy nevznikne, že se důstojné premiéry nedočkáme,“ dodává Cífka s tím, že okolo filmu se spekuluje, že vzniklý materiál je prakticky nepoužitelný, aby na něm mohla být dokončena potřebná triková postprodukce. 

    Poslední z Aporveru je nejen nejdrazší český film, ale také pořádná černá díra...

    Z české verze vizuálně úchvatného filmu tedy vzniklo hodně škaredé káčátko. Přitom se nezdá, že by to vadilo režisérovi a producentovi v jedné osobě Tomáši Krejčímu.

    „Vidím, že je tam stejná cena, za jakou se prodával Kolja po Oscarech, to mne těší,“ vtipkoval pro iDNES režisér Krejčí, když byl dotázán, co říká na to, že jeho čtvrtmiliardový propadák je nyní v dražbě za 18 milionů.

    Tvůrci filmu navíc čelí soudu kvůli obvinění z dotačního podvodu.

    Peníze na vznik filmu dala i Česká televize a Státní fond kinematografie. Dohromady od nich autoři dostali 65 milionů. Ti nepatří mezi ostřílené a mnozí fanoušci je do dnešního dne neznají.

    „Určitě je v pořádku, že ČT zkusila tenhle projekt podpořit, protože v návrzích v dané době vypadal nadějně a jeho rodinné cílení dává docela smysl,“ vysvětluje Cífka. Zároveň mluví o tom, že veřejné instituce to mají složité, když se produkce takových projektů zadrhne.

    „Prakticky pak stojí před rozhodnutím, jestli nalít do filmu další peníze v naději, že se dílo dokončí a investice se vrátí, anebo už nedat ani korunu a zvýšit tím riziko, že film nevznikne a investice bude zmařena,“ dodává publicista s tím, že mu připadá logické, že Státní fond kinematografie i Česká televize se brání soudní cestou. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:13 sobota 21. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      78
    • Tvl
      46
    • Haha
      40
    • Cože
      34
    • Super
      30
    • Sladký
      30
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...