Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslední rozhovor poskytl Expresu. Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

    Karel Schwarzenberg | foto: ČTK

    Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. O úmrtí jedné z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky na X napsal jeho politický souputník Miroslav Kalousek. Expres byl poslední, který s exministrem mluvil poté, co musel být transportován z Prahy do Vídně. Kníže se těšil na vnoučata a děti, kteří žijí v Rakousku.

    Od letošního září byl v nemocnici, kde se o jeho zdraví starali lékaři. Chvíli to vypadalo, že Karla Schwarzenberga z pražské nemocnice propustí a on už plánoval, jak si bude užívat pohodu na Dřevíči. Zdravotní komplikace tomu ale nedovolily a byl náhle převezen do Vídně. Expres s bývalým ministrem od té doby pravidelně komunikoval, mluvil s námi o svém zdravotním stavu, o vyznamenání, rodiněm dokonce souhlasně komentoval i soud s Dominikem Ferim.

    Zhruba před dvěma měsíci Expres jako první informoval, že Karel Schwarzenberg bojuje se těžkou nemocí a nádorovým onemocněním. Čestný předseda TOP 09 byl hospitalizován v jedné z pražských nemocnic.

    „Opět se mu přitížilo a museli ho převést do špitálu. Leží tam od minulého týdne. Důvodem zdravotních komplikací byl nedoléčený zánět v těle,“ uvedl důvěryhodný zdroj Expresu, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován.

    Na konci září se zdálo, že Schwarzenbergův stav se zlepšuje. „Cítím se lépe, ale stále jsem v nemocnici. Měli by mě propustit zítra, už se nemohu dočkat návratu domů na Dřevíč a poté plánuji cestu do Vídně za vnoučaty,“ sdílel své plány s Expresem. Avšak začátkem října bylo nutné tyto plány změnit kvůli novým nálezům a potřebě dalších vyšetření.

    „Něco mi tam našli a chtějí to prošetřit,“ svěřil se nám začátkem října Schwarzenberg, který ale nechtěl být více konkrétní.

    „Právě jsem dorazil do Vídně. Převoz letadlem byl rychlejší. Zůstanu zde v nemocnici,“ informoval Schwarzenberg. Dodal, že výhodou pobytu ve Vídni je možnost setkání s rodinou.

    „To se zeptejte lékařů, proč mě sem převezli. Já to nevím. Že by tu byli větší specialisté, než v Česku, si nemyslím. Odhaduji, že to bude zhruba stejné, ale tady budu moct vidět děti a vnoučata,“ prozradil Schwarzenberg.

    V jednom ze svých posledních rozhovorů si Schwarzenberg vyjádřil přání vidět vyznamenání, které za něj převzal jeho syn Jan – Řád Bílého lva.

    „Mohl by mi ho (vyznamenání, pozn. red.) přijít ukázat příští týden,“ zasnil se Schwarzenberg.

    To byly jeho poslední slova.

    Jeho smrt oznámil Kalousek

    „Zemřel Karel Schwarzenberg....Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ uvedl spoluzakladatel TOP 09 a exministr financí Kalousek.

    Se zdravotními problémy, mezi něž podle něj patřily obtíže se srdcem a ledvinami, se potýkal delší dobu, byl kvůli nim opakovaně hospitalizován a letos ho připravily o možnost 28. října osobně převzít Řád bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání.

    Schwarzenberg pocházel z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů, studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci a lesnictví v Mnichově, studia nedokončil. Do roku 1989 žil v zahraničí, po listopadové revoluci se stal kancléřem prezidenta Václava Havla.

    V letech 2004 až 2010 byl senátorem a mezi roky 2007 až 2009 a znovu v letech 2010 až 2013 ministrem zahraničí. V roce 2013 v první přímé volbě prezidenta postoupil do druhého kola, ve kterém prohrál s Milošem Zemanem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:00 pondělí 11. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      77
    • Super
      25
    • Trapas
      21
    • Sladký
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      6