Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Holky, co šlapou chodník, nám nový nezaplatí! Zastupitelé se hádali o prostituci

    Showpark v pražských Holešovicích bude v areálu tržnice končit. Magistrát ho na této adrese již nechce. | foto: Showpark

    Pirátská strana v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem prosazuje postupné zlegalizování prostituce v České republice. Piráti chtěli, aby Praha zrušila mezinárodní úmluvu o prostituci. Do té doby není možné prostituci ze zákona regulovat. Zastupitelé zrušení úmluvy odmítli. Během jednání zazněly názory, že v opačném případě by se z města stal největší pasák.

    „Sexbyznys je nejstarším řemeslem a je zbytečné tvářit se, že neexistuje, a zavírat před tím oči. Je to záležitost, která by měla být zdaněná, aby na tom nevydělávala mafie a byli chráněni i pracovníci,“ řekl Zdeněk Hřib, který prosazuje zrušení největšího pražského nevěstince Showpark, což by podle některých mělo za následek, že děvčata by začala svůj byznys provozovat potají na ulici nebo doma.

    Nad podivným názorovým veletočem primátora Hřiba se pozastavují někteří zastupitelé. „Vypadá to, že máme nejohebnějšího primátora v historii Prahy. Umí být pro i proti zároveň. V jednu chvíli chce nevěstince vyklidit, teď zase otočil,“ řekl Tomáš Portlík z ODS.

    Návrh na zrušení zmiňované úmluvy přinesla předsedkyně výboru pro sociální politiku Eva Horáková (Piráti), která doufala, že Praha pošle jasný signál do Poslanecké sněmovny.

    Úmluvu se Pirátům zrušit nepodařilo, proti byla nejen opozice, ale i vládnoucí koalice.

    „Tento bod nepodpoříme. Nemáme žádnou kompetenci toto téma řešit. Můžeme jen vyzvat vládu. Rozumím tomu, že Pirátská strana to má jako téma do voleb, ale my tady máme spoustu úkolů, které se týkají města. Dneska nemáme čas,“ řekl jednoznačně Jiří Pospíšil (Spojené síly).

    „Nemyslím si, že je správné legalizovat prostituci a dělat z toho živnost. Nikde v Evropě tohle nefunguje. Německo je odstrašující příklad, narostl jim tam počet veřejných domů a nevěstinců. Dobré myšlenky jsou občas cestou do pekla,“ dodal Pospíšil, který zpochybnil, že by Česko mohlo využít toho, že by lidé ze sexbyznysu museli odvádět daně.

    Podle Pospíšila se u našich západních sousedů ukázalo, že devět z deseti lidí provozujících v Německu prostituci se ke své práci nepřihlásilo a daně neodvádí.

    Eva Horáková je předsedkyně Výboru pro sociální politiku ZHMP.

    Kritický byl k plánu Pirátů také Jan Wolf (Spojené síly), podle něhož by Praze hrozila mezinárodní ostuda, kdyby prostituci legalizovala.

    „Město by se oficiálně stalo největším pasákem. Když čtu ten návrh, vidím, že by z toho mělo plynout více daní. Jenže ty holky, co šlapou chodník, z těch peněz nový nezaplatí,“ řekl Wolf. 

    Odmítavé postoje Horáková jen těžko přijímala, podle jejího názoru zastupitelé předkládaný materiál ve skutečnosti ani nečetli.

    „Materiál jste dostali před třemi týdny, ale asi ho nikdo nečetl. Přitom bych myslela, že zastupitelé umí číst. Můj materiál není vůbec o legalizaci prostituce,“ vysvětlovala Horáková s tím, že jde pouze o zrušení úmluvy z roku 1950, která brání tomu, aby se dal sexbyznys legalizovat.

    Zastupitelé nakonec rozhodli o tom, že se bodem navrženým Horákovou zabývat vůbec nebudou. Odmítli ho tak zařadit do programu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:14 pátek 30. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      28
    • Tvl
      25
    • Sladký
      24
    • Super
      23
    • Trapas
      23
    • Cože
      21
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...