Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hackeři napadli pražský institut plánování, těžili tam kryptoměny. IT má v gesci Hřib

    Primátor Prahy Zdeněk Hřib, náměstek Adam Scheinherr (vlevo) a radní Hana Třeštíková | foto: Expres.cz

    Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) napadli hackeři. Kapacitu zařízení využili k těžbě kryptoměn. Magistrát institut raději odstřihl od internetu v obavách ze ztráty dat, nefunguje tak třeba mapový Geoportál hl. m. Prahy.

    O hackerském útoku na pražský Institut plánování a rozvoje informoval server Lidovky.cz, který hovořil s jeho ředitelem Ondřejem Boháčem.

    „K poškození systému nedošlo, jeho výkon se ale dramaticky snížil, třeba až na deset procent,“ uvedl Boháč. 

    „IPR je napaden crypto miner virem, který využívá infrastrukturu IPR pro těžbu kryptoměn. Nedošlo k poškození dat, ale musíme být opatrní, protože tento typ útoku často následuje. Proto bylo nutné IPR odstřihnout od internetu. Jsou nedostupné veškeré mapové služby IPR, aplikace, maily atd. Situace trvá od čtvrtka, bohužel se nepovede problém odstranit do konce víkendu a mimo provoz bude IPR i v pondělí. Pokud tedy potřebujete urgentně pracovní kontakt s IPR, využijte, prosím, mobilních telefonů a případně následně soukromých mailů kolegů na IPR. Většina kolegů je online na domácí síti. Omlouváme se za komplikace, kolegové pracují na nápravě od čtvrtka nonstop,“ stojí v e-mailové korespondenci, kterou pražským radním rozesílal Boháč.

    Hackeři začali na institut útočit už ve čtvrtek a nejprve se nezdálo, že by mělo jít o zásadní hrozbu. Záhy se ale situace změnila a magistrát raději zařízení odstřihl od internetu.

    Z provozu je tak dočasně vyřazen mapový Geoportál hl. m. Prahy, v němž je zanesen třeba územní plán a který slouží jako podklad pro rozhodování vedení města.

    Nyní už se situace pomalu vrací do normálu, stále ale není vyhráno.

    „Pracovníci IT oddělení nás také varovali, že po takovém útoku často následuje útok na data. Mohli by nám třeba přístup k nim zablokovat a pak po nás chtít peníze,“ vysvětlil ředitel IPR.

    Útokem se zabývá také Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

    Kybernetická infrastruktura nebyla letos v Praze napadena poprvé. Začátkem března pražský primátor Zdeněk Hřib, který má pod sebou IT, oznámil, že se systémy veřejné správy staly terčem masivního kybernetického útoku. Data magistrátu ale nebyla poškozena. V polovině března hackeři napadli tři pražské soukromé kliniky, jimž vyřadili objednávkový systém či přístup do laboratorních databází.

    Bizarní případ řešila v roce 2018 i Poslanecká sněmovna. Jak se ukázalo, pirátský poslanec Tomáš Vymazal ve svém služebním bytě v Nerudově ulici těžil kryptoměnu. Případ vyšel najevo kvůli nezvykle vysokým účtům za elektřinu.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:34 středa 20. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      22
    • Trapas
      4
    • Sladký
      4
    • Super
      2
    • Cože
      2
    • Tvl
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz