Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Autorovi knihy Konec prokrastinace vyhrožují smrtí: Čím si to „zasloužil“?

    Pokud nezareagujeme, čeká nás v březnu zdravotní a ekonomické peklo, říká datový inženýr a autor bestselleru Konec prokrastinace Petr Ludwig. | foto: Archiv EsquireMan 2019

    Až dvakrát nakažlivější mutace koronaviru, která zvyšuje číslo R o hodnotu 0,5 až 0,7, už je zřejmě v Česku. Znepokojivá zpráva přiměla datového inženýra, autora bestselleru Konec prokrastinace a člena Forbes žebříčku nejvlivnějších lidí českých sociálních sítí Petra Ludwiga napsat na Facebook výzvu i s možným návrhem řešení. Obstojí Česko v boji se zákeřným virem, nebo si „zadělá“ na ještě krušnější měsíce?

    „Důležitou hodnotou v mém životě je umět říkat i věci nepopulární. Za včerejšek jsem dostal několik výhrůžek a přání smrti, v jednom případě celé rodině. I tak to za to stojí, protože bych si jednou vyčítal, že jsem nic neudělal,“ svěřil se na sociální síti autor bestselleru Konec prokrastinace Petr Ludwig, který varoval před agresivnější formou koronaviru a ekonomickým i zdravotním peklem, jež mohou v březnu přijít.

    „Chápu, že předpovídat čtvrtou vlnu epidemie a mluvit o nové výrazně nakažlivější mutaci viru není úplně populární. Prognózy však nemají strašit, dělají se proto, abychom se právě těm špatným scénářům vyhnuli,“ doplnil.

    „Je snadné říkat to, co lidé chtějí slyšet, třeba věci typu, že covid je běžné respirační onemocnění, nic mimořádného, virus zmizí do Vánoc či že máme zázračný lék Isoprinosine. Nic z toho sice není pravda, ale poslouchá se to lépe,“ varoval před zbytečným optimismem a bagatelizováním covidu-19 Ludwig.

    „Je také snadné věci kritizovat, trollit či zesměšňovat. V dnešním světě to dokonce získá více lajků, ale z problémů nás to taky úplně nedostane,“ doplnil s tím, že to hlavní, co teď potřebujeme, je umět konstruktivně diskutovat, bez urážek, pasivní agresivity či argumentačních faulů. 

    Kromě toho zmínil potřebu angažmá odborníků na slovo vzatých.

    „Jednoznačně důvěřuji lidem kolem Iniciativy Sníh, mezi nimiž je například profesor Zdeněk Hel, Jan Kulveit, který dělá prognózy, či epidemiolog Petr Smejkal, se kterým dlouhodobě spolupracujeme. Jejich prognózy opravdu vycházejí. Ale bohužel jim není nenasloucháno tak, jak je potřeba. Zatímco jiným, kteří se netrefují, ano,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro Forbes

    „Čtvrtá vlna s novou mutací s pravděpodobností hraničící s jistotou přijde. Upozornění na ni přinesla přední vědecká pracoviště jako americká CDC. Ostatní státy se na ni připravují, například Rakousko místo roušek nově zavádí povinné respirátory FFP2,“ nastínil možný scénář i jeho případná řešení.

    „I nečinnost je činnost. Když nic neuděláme, nastane výchozí scénář, který znamená jistý kolaps zdravotnictví, které je již teď na hraně svých možností. Máme cca měsíc na řešení, pak už bude pozdě,“ nechal se slyšet s tím, že podle něj není ostuda požádat o pomoc země, které jsou v boji s koronavirem úspěšnější, například sousední Německo.

    „Reálně požádat Německo o převzetí řízení epidemie v Česku. Přiznat si, že jsme v tom my zásadně selhali, a nechat to řídit lidi z Institutu Roberta Kocha. Německu za to klidně zaplatit, i tak se nám to zásadně vyplatí. Prostě si od Německa koupit krizový government a servis. Myslím, že oni to ve výsledku ocení také, že nebudou mít za souseda zemi, co je na tom nejhůře na světě. Bude to win-win,“ dodal Petr Ludwig, který v případě, že Česko „zaspí“, předvídá hodně svízelný březen a další měsíce. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:12 čtvrtek 20. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      18
    • Super
      15
    • Sladký
      11
    • Tvl
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...