Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Radši nosit roušky než mít krachující ekonomiku, říká autor knihy Konec prokrastinace

    Autor populárně-naučné příručky Konec prokrastinace Petr Ludwig se před měsícem blýskl videem Roušky a kritické myšlení všem, které se rychle stalo hitem. Dočkalo se také anglické verze, do USA ho jako rukověť a cennou inspiraci poslal premiér Andrej Babiš. Roušky by Ludwig neodkládal ani poté, co se uvolní většina vládních nařízení.

    Sčítání jablek a hrušek a srovnávání toho, co srovnat nejde, se na sociálních sítích i mimo ně řeší od začátku vypuknutí pandemie koronaviru. I přesto, že dnešní doba k podobným zkratkám a zjednodušujícím závěrům svádí, varují před tím lékaři i epidemiologové.

    Nad zavádějícími komentáři a srovnáními se pozastavil také autor bestselleru Konec prokrastinace Petr Ludwig.

    „Tuhle manipulaci sdílelo i hodně mých jinak chytrých přátel. Je to zásadní nepochopení exponenciály. Ano, covid-19 měl sice 20. března 11 000 mrtvých, 20. dubna už je mrtvých 166 000. To znamená, že reálně může být za jeden až dva měsíce v top 5,“ poukázal s tím, že nic z toho v tabulce neroste exponenciálně, jen kromě onemocnění covid-19

    Ludwig, který v USA zkoušel štěstí jako spíkr a podnikatel, se ze Států vrátil hned, co Donald Trump oznámil, že se zruší všechny lety z Evropy. 

    „Zbývaly mi už jen dva týdny, takže jsem zase o tolik nepřišel, ale kdybych zůstal, jen tak bych se nevrátil. Už v té době se řešilo, že New York půjde do karantény, a nechtěl jsem tam zůstat zavřený. Sice jsem v New Yorku za poslední rok a půl strávil spoustu času, ale uzavřený v karanténě bych tam být nechtěl,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro Respekt.cz

    Když se vracel do Česka, roušku měl v letadle jako jediný. V tu chvíli se také zrodila myšlenka natočit video na téma roušky. 

    „Lidé se na mě opravdu dívali zvláštně a v té době jsem si říkal, že sám nevím, co je správně. Něco tvrdila Světová zdravotnická organizace, něco dělali lidé v Asii. Proto jsem si udělal rešerši studií o respirátorech a rouškách a zjistil, že existuje spousta důkazů, že na potlačení virové epidemie mohou pomoci i podomácku vyrobené roušky,“ poznamenal Ludwig.

    V souvislosti s rouškami i hrozbou koronaviru odmítá politikařit, spíše vyzývá k tomu, aby v tomto lidé táhli za jeden provaz.

    „Vzhledem k tomu, že to zafungovalo a dostalo se na CNN, nemám důvod se na to dívat v zásadě špatně. Když český předseda vlády něco pošle americkému prezidentovi a zaregistrují to média, z nějakého důvodu se tomu dostane víc pozornosti. A to bylo důležité, protože to reálně mohlo zachránit životy. A v součtu nakonec video vidělo odhadem přes 100 milionů lidí,“ nechal se slyšet pro Respekt.cz

    „I když Andreje Babiše dlouhodobě kritizuju, v takové situaci bylo třeba na chvíli táhnout za jeden provaz. Naši iniciativu zásadně podpořil i spolek Milion chvilek pro demokracii, probíral jsem to i s Mikulášem Minářem. Myslím, že jakkoliv s vládou nesouhlasíme, v kontextu pandemie to spojení většina lidí chápe,“ doplnil autor knihy Konec prokrastinace, která se věnuje chorobnému odkládání povinností.

    Uvolňování opatření v Česku s nadšením vítá, s rouškami by se ale v žádném případě neloučil.

    „Trval by na jejich nošení, dokud nebudeme mít jiné efektivní řešení jako vakcíny nebo virus postupně nezmizí díky chytré karanténě. Raději nosit roušku, než aby tu byla krachující ekonomika. I když v našem případě virový strašák prozatím polevil, je třeba komunikovat důslednost,“ uzavírá Petr Ludwig s tím, že to není jen nějaká „chřipečka“, jak si spousta lidí myslí.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:41 pondělí 24. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      39
    • Super
      38
    • Haha
      33
    • Cože
      31
    • Tvl
      31
    • Sladký
      28