Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Moment, kdy Kramný přišel o naději: Hlava v dlaních a matčin pláč. Není to fér, říká Zdechovský

    Petr Kramný i jeho matka Ireny skončili po vyhlášení rozsudku v slzách. | foto: Facebook, Spolek Šalamoun

    Petr Kramný se obnovy řízení s největší pravděpodobností nedočká. Krajský soud v Ostravě jeho žádost zamítl a odvolání, které obhajoba hned na místě podala, bude zřejmě pouhou formalitou. Václav Peričevič ze spolku Šalamoun, který za Kramného roky bojuje, na Facebooku zveřejnil fotografii momentu, kdy soudkyně verdikt oznámila, také se opřel do státního zástupce Víta Legerského, z něhož byl podle něj patrný strach a totální nevyrovnanost.

    Hlava v dlaních, pocit naprostého zoufalství. Takový byl pohled na Petra Kramného ve chvíli, kdy mu soudkyně zatrhla cestu za obnovou řízení a rozhodla, že si odpyká původní trest 28 let odnětí svobody za vraždu manželky Moniky a dcery Kláry.

    Stejný pohled byl na jeho maminku Irenu, která se k jeho žádosti o obnovu procesu připojila a seděla tak v lavici společně s advokátkou Janou Rejžkovou. Hlavu si opírala o ruce, plakala.

    Matka Petra Kramného byla po verdiktu zdrcena.

    Kramný, jeho obhájkyně, rodiče či spolek Šalamoun, který za něho roky bojuje, přitom jednání soudu sledovali s optimismem. Rejžková si během prosincových jednání v rozhovoru pro Expres pochvalovala, že soudkyně poskytla platformu pro klidné a konstruktivní jednání, jež Kramný v prvním procesu podle ní neměl.

    Václav Peričevič ze spolku Šalamoun zase zanalyzoval chování státního zástupce Víta Legerského, z něhož podle něj byl během čtení závěrečných řečí cítit strach.

    „Kauza Kramný již není vůbec o Petru Kramném. Několik drobných postřehů ze včerejší závěrečné řeči státního zástupce Víta Legerského: Ačkoliv to není nikterak rozhodné, je nutno úvodem zmínit, že nonverbální projev státního zástupce Legerského vykazoval znaky obrovského stresu, naprosté nevyrovnanosti, strachu, klepajících se rukou a přeskakujícího hlasu,“ napsal Peričevič.

    Matka Petra Kramného byla po verdiktu zdrcena.

    „Daleko důležitější byla stránka argumentační. A to je děsivá zpráva. Více než jednu třetinu závěrečné řeči věnoval Legerský znalcům Matlach–Fargaš, což vůbec nebylo návrhem na obnovu řízení. V další části se věnoval dehonestaci všech znalců obhajoby, kde s titulem Mgr. zhodnotil práci celoživotních odborníků s cílem jejich dehonestace,“ dodal.

    Obhajoba vsázela na to, že předvolaní znalci zpochybnili smrt elektrickým proudem, za niž byl Kramný odsouzen. Esem v rukávu také byl podivný krok původních znalců Smatanové a Dokoupila, kteří zničili nekroptický materiál, aby ho nikdo další nemohl zkoumat.

    Podle europoslance Tomáše Zdechovského, který se s Kramným několikrát osobně setkal ve vězení, by už jen zpochybnění způsobu vraždy mělo k obnově procesu stačit.

    „Respektuji rozsudek k neobnovení kauzy Kramný, ale zásadně s ním osobně nesouhlasím. Podle mě JUDr. Jana Rejžková odvedla skvělou práci, když shromáždila stanoviska pěti kapacit v oboru, které vyvrátily to zásadní, tedy smrt elektrickým proudem. Už tato skutečnost by měla stačit na otevření celého případu. Vražda tak, jak byla popsána v rozsudku, se nestala. Proto je zásadní pochybnost, zda se vražda vůbec stala. Pokud Kramný vůbec vraždil, proudem to rozhodně nebylo. Ale on za to bude sedět ještě dvacet let v kriminále,“ napsal Zdechovský.

    Poslední špetkou naděje pro Kramného je odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci. Podle Peričeviče jde ale o pouhou formalitu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:39 neděle 11. června 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Trapas
      50
    • Tvl
      21
    • Haha
      12
    • Cože
      7
    • Sladký
      5