Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prezident na prodej. Zlámalová obvinila lobbistu a Pavlova muže Koláře, Witowská hned přiběhla

    Lobbista Petr Kolář nabízí prezidenta klientům, napsala publicistka Lenka Zlámalová. Ohradila se proti ní partnerka Světlana Witowská. | foto: koláž Expresu

    Petr vás zastoupí před výkonnou mocí a mimochodem dělá poradce prezidentovi Česka. Tak ve zkratce prezentuje lobbistická společnost Squire Patton Boggs svého elitního českého zástupce Petra Koláře. Ostře proti tomu vystoupila známá publicistka a ekonomka Lenka Zlámalová, podle níž Kolář kšeftuje s Petrem Pavlem a nabízí ho svým klientům. Ostře se potom zhádala s jeho partnerkou Světlanou Witowskou.

    Petr Kolář je od počátku předmětem zájmu veřejnosti. Spoustě lidem se nepozdává, aby měl přímý vliv na prezidenta pracovník mezinárodní lobbistické firmy, který navíc ani nedisponuje prověrkou.

    I kvůli tomu je často přirovnáván ke kritizovanému poradci bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinovi Nejedlému.

    Lence Zlámalové se navíc ani trochu nelíbí, jak se Kolář prezentuje přímo na stránkách Squire Patton Boggs. Ta se mimochodem sama označuje za společnost, která klientům „poskytuje hlas v místě, kde se setkává právo, byznys a vláda“.

    Kolář na stránkách klientům výslovně nabízí zastupování před výkonnou mocí. A ve stejném textu uvádí, že je poradcem pro mezinárodní záležitosti v kanceláři jak prezidenta, tak i šéfa Senátu.

    „Prezident na prodej klientům. Takhle se Petr Kolář prezentuje a nabízí klientům. Nabízí zastupovaní před výkonnou mocí v zemi. K ní patří i prezident. A rovnou dodává, že je jeho poradcem. Střet zájmů už si každý posoudí sám. To komentář nepotřebuje. Zdroj: Squire Patton Boggs. Sekce naši profesionálové,“ napsala na sociální síti X Zlámalová.

    Dostala se navíc do poměrně vyostřeného konfliktu s Kolářovou partnerkou a novinářkou Světlanou Witowskou.

    „Je to transparentní i pro případné zahraniční klienty, proto v angličtině. A kdo jiný by měl radit prezidentovi a předsedovi Senátu, než člověk s takovým CV. Podobných lidí není v Česku moc, tady bude asi zakopaný pes. Co tam máte dál?“ zareagovala Witowská v jiném vlákně, než se dostala do křížku přímo se Zlámalovou.

    Ta totiž také napsala, že podle jejích informací skončila prezidentova kancléřka Jana Vohralíková proto, že ji Kolář nechal vyhodit. Nelíbilo se mu prý, že ho odmítala pouštět k informacím a na klíčová jednání.

    „V čase velkých zbrojních zakázek, kdy stát čeká zároveň výběr dodavatele atomových bloků za stovky miliard, což jsou zrovna náhodou branže Kolářova zájmu, tam nemá v žádné roli co dělat. O kartičkách nemluvě. S kamarádem prezidentem si kafe může dát jinde. Ne signalizovat svým klientům vliv volným vstupem na Hrad,“ napsala Zlámalová.

    „Paní Zlámalová, přestaňte prosím šířit bludy a konspirace. Už to zavání posedlostí. Pokud máte důkaz, předložte ho, pokud ne, nepoškozujte jméno Petra Koláre, prosím. Děkuju,“ kontrovala Witowská.

    Za partnera se někdejší dlouholetá tvář České televize důrazně stavěla i v době, kdy byl na počátku Pavlova funkčního období přirovnáván právě k Nejedlému. Také on totiž platil za vlivného lobbistu a neměl prověrku.

    Fotogalerie