Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hroutí se pětikoalice? Další útok na Fialu, tentokrát od Pirátů: Stará ODS, podvody a lhaní!

    Když byly v roce 2021 sečteny parlamentní volby, plácli si, že budou jednat výhradně mezi sebou. Pětikoalice Spolu + PirStan se nakonec upekla bez problémů a dlouho to vypadalo, že by spolupráce i tolika různých subjektů mohla fungovat. Jenže poslední dobou přibývá vzájemných, často dost ostrých útoků.

    Je to sotva pár dní, co ministr vnitra Vít Rakušan vypustil do světa velice kontroverzní video, ve kterém oznámil, že hodlá debatovat s nespokojenými občany.

    A také zaútočil na premiér Petra Fialu, kterému prý vyřídí, že vláda dělá politiku špatně a že by měla přístup změnit.

    Politologové vyznění videa zhodnotili tak, že se Rakušan vůči Fialovi vymezuje. Ozvala se i celá řada lidí z ODS, například europoslankyně Veronika Vrecionová.

    „Škoda, že 1. místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa,“ vzkázala.

    Uběhla chvíle a pro hlavní vládní stranu přišel další políček z vlastní koalice. Tentokrát od jedné z nejznámějších pirátských tváří Mikuláše Peksy, který na sociální síti X komentoval článek Seznamu Zprávy o náměstkovi poslance Jana Blažka. Ten soudu tvrdil, že je bez peněz, načež si zanedlouho pořídil nový byt za osm milionů korun.

    „Tohle je stará „dobrá“ ODS. Finanční podvůdky, mlžení, lhaní a co nejvíc pro sebe. Takhle bohužel naše hlavní vládní strana funguje, opravdu se nic nezměnilo,“ napsal velice ostře pirát Peksa, kterému pak pod status na oplátku slavkovský zastupitel za ODS Adam Janek vzkázal, že je soudruh.

    Spory přitom nepanují pouze mezi jednotlivými předvolebními koalicemi Piráti+STAN a Spolu. Není to ani měsíc, co Rakušan zaútočil také na pirátku Olgu Richterovou, že patří mezi ty poslance, kteří si stěžovali na nepohodlí spacáku a vyhřáté kanceláře v době, kdy ve Sněmovně probíhala noční jednání, zatímco lidé bez domova mrzli na ulici.

    „Kde v tomto postu Olga Richterová píše o tom, že trpí ve Sněmovně, když tam musí být přes noc? Její povinnost je řídit schůzi, takže jako správná skautka je připravena. Sdílíte lež, pane Rakušane, a zneužíváte k tomu fotku Olgy Richterové. Že se nestydíte,“ vzkázala Pirátská strana Rakušanovi.

    Zda by si zástupci pětikoalice dokázali plácnout znovu, je otázkou. Červeným majáčkem pro odpůrce Andreje Babiše mohou být slova šéfa poslaneckého klubu ODS Marka Bendy pro Aktuálně.cz. Zmínil totiž, že se na sociálních sítích nepouští do oponentů z hnutí ANO, protože pro něj nejsou nepřítelem.

    Konkrétně tento rozhovor si na svůj profil sdílel i Mikuláš Peksa.

    Fotogalerie