ODS s Fialou nemá šanci, Hřib jen něco slibuje. Bývalý primátor Bém se pustil do opozice

Vlivný politik, kamarád lobbistů a jiných zákulisních hráčů, ale také nejoblíbenější primátor Prahy. Zkrátka velká ryba českého politického rybníčku, takový byl někdejší místopředseda ODS Pavel Bém. Velkou politiku už nedělá, pochopitelně ji ale stále bedlivě sleduje. A dění ve svých bývalých rajonech mu radost ani trochu nedělá. „Petr Fiala není lídrem, a ODS proto v budoucnu nemá šanci. A primátor Hřib? Nevidím výsledky, žvanit a slibovat umí každý,“ říká Bém nekompromisně v rozhovoru pro CNN Prima News. Promluvil i o vztahu s pražským kmotrem Romanem Janouškem.

ODS nemá v dohledné budoucnosti šanci. A jediným efektem koalice s TOP 09 a lidovci je záchrana těchto dvou pomalu skomírajících stran. Alespoň si to myslí Pavel Bém, někdejší vlivný politik z dob, kdy ODS vládla Česku.

„Roli opozice ODS neplní. Přesněji řečeno, plní se zcela neviditelným efektem. Petr Fiala je vzdělaný, slušný člověk, není ovšem charismatickým lídrem. Proto nemá ODS v budoucnosti šanci. Říkám to nerad, ale všichni to vědí. Mlčet kolem této reality považuji za projev slabošství. A se slabošstvím nelze vyhrát žádné volby,“ řekl Bém pro CNN Prima News.

„Koalici Spolu považuji za chybný politický krok. Jediným efektem je záchrana zmírajících politických stran, TOP 09 a lidovců. Strategicky to je zcela absurdní krok, který poškozuje všechny tři subjekty,“ dodal s tím, že koalice je akorát vzpourou průměrnosti a každý, kdo ji označuje za „sjednocenou pravici“, si lže do kapsy.

Béma ovšem nemrzí zdaleka jen dění v ODS. Snadno se mu nedívá ani na pražský magistrát, jemuž sám v letech 2002 až 2010 šéfoval. 

Agentura Sanep ho dokonce na základě průzkumu v říjnu 2019 označila za nejoblíbenějšího primátora. V žebříčku dalece přeskočil i současného šéfa Prahy Zdeňka Hřiba.

„Hodnotit mohu pouze něco, co je vidět. Práci, výsledky. U současného vedení Prahy nevidím nic. Občas se ptám lidí, jestli nejsem slepý, ale většina z nich také za Piráty v Praze nevidí žádné hmatatelné výsledky. Takže pouze a jenom žvanění. To nehodnotím. Žvanit a slibovat umí každý,“ míní Bém.

Podle něj jednou z mála věcí, kterou se Piráti na magistrátu blýskli, je papalášství.

„Piráti šli na radnici s tím, že budou bojovat proti korupci a papalášství, a sami se za dva roky stali papaláši. Auta, kanceláře, sekretářky, kšeftíky pro kámoše, dobře placená teplá místa. Uvolněných členů zastupitelstva je dnes téměř dvakrát tolik, co za Pavla Béma,“ kroutí Bém hlavou.

On sám má na triku několik afér, byl například spojován s kontroverzním lobbistou Romanem Janouškem. MF DNES dokonce v roce 2012 zveřejnila odposlechy BIS, které potvrdily, že Janoušek zasahoval do Bémových rozhodnutí jakožto primátora.

„Město bylo vždy napojeno na lobbisty a také stále je. V tom nebyla moje éra na radnici výjimečná. Bez lobbistů řídit město či stát nelze. Kdo to říká, je hlupák či lhář. Lobbisté jsou všude,“ myslí si Bém.

„Role Romana Janouška byla neuvěřitelným způsobem nafouknutá a přeceňovaná. Nicméně pravda je, že to byl můj kamarád. A já se tím nikdy netajil. Nevím, proč bych to dělal. Roman Janoušek nebyl žádný démon, žádný zločinec či koncentrované zlo,“ dodal na adresu Janouška, se kterým se prý stýká už jen zřídka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:07 středa 4. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 115
  • 22
  • 18
  • 10
  • 5
  • 5