Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Průšvih Operátora ICT: Městská firma řeší kokain i sexuální obtěžování. Vyšetřují přímo ředitele

    Generální ředitel městské firmy Operátor ICT Tomáš Barczi | foto: Profimedia.cz

    Má to být vlajková loď modernizace městské správy a projektu Smart City. Pražská firma Operátor ICT, které mimo jiné Zdeněk Hřib ještě jako primátor udělil unikátní certifikát transparentní městské společnosti, teď ale projednává jedno zatraceně vážné obvinění. Vlastně dvě. To první se týká kokainu, druhé podle našich informací sexuálního obtěžování. A mířit má přímo za samotným generálním ředitelem...

    Společnost Operátor ICT v minulosti zřídila etickou linku, kam mohou zaměstnanci města anonymně posílat podněty. A to se také děje, což teď ale zástupcům městské firmy přidělává vrásky na čele.

    Jak informuje server PrahaIn, na linku měl přijít podnět ohledně užívání drog. Expres.cz má k dispozici informaci od zdroje z prostředí pražské politiky, podle něhož mělo udání na distribuci kokainu mířit přímo na člena vedení firmy.

    Uvnitř společnosti došlo na zajímavý rozpor...

    PrahaIn kontaktovala generálního ředitele Operátora ICT Tomáše Barcziho. Ten informaci potvrdil s tím, že podnět podal jeden z jeho kolegů, aby společnost mohla podezření prověřit.

    „V tom podnětu bylo, že se jedná o nějakou látku, kterou lidé užívali nosem. My tohle potřebujeme prošetřit. On sám nic takového nezaznamenal, říkalo mu to několik lidí. Neměli to prý sílu ohlásit. Kolega s tím přišel za mnou, poradili jsme se na ředitelské poradě a vyústilo to v to, že se sepsal podnět na anonymní etickou linku, aby se tato nařčení mohla případně vyvrátit. Je potřeba říct, že celé je to směřováno mimo pracoviště. Mimo pracovní dobu, to je podstatné, nemá se to dít ve firmě. Pouze to mělo být zaznamenáno v blízkém okolí firmy,“ řekl Barczi.

    Podle informací Expresu měl podnět mířit na člena představenstva. Tomu se redakce ozvala na jeho německé číslo, podle našich informací v sousední zemi žije trvale, porad městské společnosti se účastní online a bere plat ve výši 150 tisíc korun. Do vydání článku ale nereagoval.

    Petr Witowski, generální ředitel, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Adam Zábranský, radní, politik, Patrik Roman, ředitel, Pražské služby, Tomáš Barczi, ředitel, Operátor ICT

    Jenže trochu jinak než generální ředitel mluví šéfka oddělení marketingu a komunikace Michaela Henčlová. Podle ní totiž podání skrze etickou linku míří právě na Barcziho.

    „Byla tady podána stížnost na etickou komisi. Bylo to mimo pracovní dobu, bylo to na výjezdním zasedání. To znamená, že to není téma pro vás. Pan Barczi vám nemohl podat žádné informace, protože neví, co v tom sdělení stojí. Etická linka, která byla zřízená, se týká pana Barcziho, podání je na něj. To, co vám řekl, pravděpodobně není pravda. Ředitel je v tom zařazený,“ řekla serveru PrahaIn.

    Mlžil snad generální ředitel ve svém vyjádření o drogách? Situace je možná ještě o něco zamotanější. Operátor ICT totiž podle informací Expresu řeší ještě další podnět, který někdo ze zaměstnanců podal právě na Barcziho. Ten se ovšem netýká drog, ale úplně jiného provinění.

    „Další věc, kterou měla společnost již řešit, je nahlášení ředitele Barcziho pro sexuální obtěžování na pracovišti,“ řekl nám zdroj.

    Společnost Operátor ICT, která se stará například o projekty Lítačka, turistickou kartu Prague Visitor Pass nebo aplikaci Změň.to a pro Prahu realizuje zakázky za stovky milionů korun, byla doteď prezentována jako vzor pro všechny městské firmy. K tomu měla ostatně sloužit i protikorupční linka, na niž byla podána obě udání. Tím se vedení firmy patrně chytilo do vlastní pasti. O neklidné atmosféře uvnitř firmy se již delší dobu vede kritická debata mezi pražskými politiky. Ostatně jen samotná videa, jež natáčí a zveřejňuje generální ředitel (výše v článku), budí rozpaky.

    Naposledy se kokain v Praze řešil v souvislosti se skupinou politiků a lobbistů kolem exnáměstka primátora Petra Hlubučka, která měla roky manipulovat se zakázkami dopravního podniku a ovládat jeho penězovody.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:04 pátek 13. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      35
    • Haha
      16
    • Trapas
      13
    • Sladký
      11
    • Tvl
      8
    • Cože
      7