Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šéf Operátora ICT končí po drogové kauze. Kvůli městské firmě se v minulosti hádali Piráti

    Petr Witowski, generální ředitel, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Adam Zábranský, radní, politik, Patrik Roman, ředitel, Pražské služby, Tomáš Barczi, ředitel, Operátor ICT | foto: Profimedia.cz

    Je to klíčová městská firma, již si coby středobod modernizace správy města hýčkal bývalý primátor Zdeněk Hřib. Operátor ICT provozuje Lítačku i několik webů a aplikací, které mají Pražanům ulehčovat život, a tak se v něm točí stovky milionů. Teď společnost postihl skandál, vedení prošetřuje podezření na drogy a údajně i sexuální obtěžování, do čehož má být zapleten i předseda představenstva Tomáš Barczi. Ten byl už ve čtvrtek z funkce odvolán.

    O skandálu v městské firmě informoval server PrahaIn. Podle jeho zjištění se ve společnosti Operátor ICT začal probírat anonymní podnět na užívání drog, který mířil přímo na šéfa představenstva Tomáše Barcziho. To ostatně potvrdila vedoucí oddělení marketingu a komunikace Michaela Henčlová.

    Podle informací Expresu se ale nejednalo o jediné obvinění. Zdroj z prostředí pražské politiky nám řekl, že za Barczim měl mířit také podnět na sexuální obtěžování.

    Jak se zdá, medializace případu výrazně pohnula s ledy. V ten samý den, tedy ve čtvrtek, mimořádně zasedlo představenstvo městské firmy a nekompromisně rozhodlo o odvolání Tomáše Barcziho z postu předsedy představenstva.

    Na jeho místo se přesunul dosavadní místopředseda Jan Znamenáček a místopředsedou bude Petr Suška. Poslední jmenovaný přitom trvale žije v Německu a důležitých jednání firmy se účastní online.

    Stovky milionů sem a tam

    Drogový skandál není první nelichotivou reklamou pro Operátora ICT. Městská firma, která podle webových stránek „vytváří technologickou budoucnost pro lepší život v Praze“, se před rokem stala předmětem ostrého sporu v Pirátské straně.

    Někdejší šéf IT Milan Krch se na pirátském fóru pustil do tehdejšího primátora Zdeňka Hřiba. Kritizoval ho, že sice v městské firmě, která „je Hřibovým miláčkem“, létají stovky milionů, ale reálně se nevybudovalo nic. Narážel nepochybně i na kritizovaný Portál Pražana, který stál 24 milionů korun, ale příliš mnoho Pražanů ho nevyužívá.

    „Pracoval jsem se Zdeňkem v uplynulém cca 1,5 roku na MHMP v gesci IT jako ředitel odboru IAP (informatické aplikace MHMP). Ano, v té gesci, kterou přímo řídí Piráti a která spadá do přímé kompetence a odpovědnosti Zdeňka Hřiba. Sice v kandidátské řeči Zdeněk píše ‚ušetřili jsme 143 milionů ročně v IT apod.‘, ale porovnejte při svém rozhodování sami, co za to Praha vybudovala či dokázala pod taktovkou a manažerskými rozhodnutími Zdeňka Hřiba,“ psal na fóru Milan Krch.

    Zdeněk Hřib a Ivan Bartoš

    „Tato gesce IT má roční rozpočet cca 1,2 miliardy. Ano, každý rok. Samotná jediná akciová společnost (Operátor ICT, a. s.), kterou řídí primátor ‚napřímo‘, z rozpočtu ukousne cca 300 milionů korun,“ dodal.

    Zdeněk Hřib Krchovi mimo jiné odpověděl, že jeho komentář nemůže být objektivní, protože na svém postu skončil poté, co mu prý opakovaně primátor řekl, že s jeho prací není spokojen (celé vyjádření v článku ZDE). To ale podle Krcha není pravda.

    „Jedinou tvou nespokojenost jsi mi sdělil, když jsem ti nepodepsal pro tvého milovaného OICT zakázky cca za 40 milionů. O žádných jiných sděleních nevím. Klidně je sem napiš, aspoň se je dozvím,“ reagoval.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:26 sobota 14. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      16
    • Super
      8
    • Haha
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      3
    • Sladký
      3