Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hrozby smrtí pro herce Vetchého a jeho rodinu! Sbírka na drony Nemesis rozjela šokující úspěch

    Ondřej Vetchý (61), známý herec a srdcař, čelil drsné vlně výhrůžek kvůli své podpoře sbírky Drony Nemesis na pomoc Ukrajině. Navzdory těmto hrozbám a projevům nenávisti se vybralo ohromných 50 milionů korun. Herec tvrdí, že takové hrozby jsou stejně nebezpečné jako ruské akce a že musíme být na podobné věci lépe připraveni. Navíc se prý musel kvůli svému angažmá i sám fyzicky bránit.

    Ondřej Vetchý se rozhodl věnovat svou energii a pozornost pomoci Ukrajině prostřednictvím sbírky na nákup dronů. Jeho snaha však přišla s výhrůžkami, které se netýkaly pouze jeho, ale i jeho rodiny.

    „Dron je sofistikovaná věc. Není primárně určena k tomu, aby zabíjela, ale může donést třeba i lékárničku na místo, kde je zapotřebí,“ vysvětloval Ondřej Vetchý v pořadu Spotlight důvod svého rozhodnutí pomoci Ukrajině právě prostřednictvím dronů. Jeho iniciativa, nazvaná Drony Nemesis, si klade za cíl vybrat sto milionů korun, aby mohlo být posláno deset tisíc dronů do oblastí Ukrajiny zasažených válkou.

    „Může to narušit hegemonii Ruska,“ dodává.

    Vetchý zdůrazňuje důležitost pomoci Ukrajině a varuje před krátkozrakostí v podobě nedostatečného porozumění situaci. Věří, že nedostatečná podpora může mít negativní důsledky a zanechá Ukrajinu v těžké situaci. „Když se těžiště konfliktu přesune jinam, tak v zemi zůstanou možná jenom ti nejlepší, kteří budou dál vést partyzánskou válku, zatímco se obrovská masa lidí posune dál a přijdou sem,“ vysvětluje herec.

    Herec však čelí výhrůžkám kvůli svému úsilí. Hrozby byly tak závažné, že se musela zapojit i policie. „Výhrůžky se musí brát vážně. Když je nebudeme brát vážně, tak se velmi dobře stane něco podobného, jako když nám vyhrožuje Rusko. Nebudeme na to vůbec připraveni,“ varuje herec.

    Původně situaci nechtěl řešit, ale změnil svůj postoj poté, co se útoky začaly týkat i jeho rodiny. „Zeptal jsem se vyšetřovatele, zda tím prospěji demokracii. Řekli mi, že to je přes čáru a demokracie potřebuje, abychom jí vymezily mantinely,“ vysvětluje herec svůj postoj.

    Vetchý je odhodlán dál pomáhat Ukrajině i za cenu osobního rizika. V rozhovoru přiznává, že kvůli svému přesvědčení dokonce dvakrát popral, ale zdůrazňuje důležitost podpory a solidarity mezi lidmi.

    Ondřej Vetchý představil nové drony Nemesis v sugestivním videu.

    50 milionů za jeden měsíc

    Sbírka získala podporu od 15 548 Čechů a Češek během jednoho měsíce. Jan Veverka, jeden ze zakladatelů, zdůraznil vysokou míru podpory veřejnosti, která oceňuje vážnost situace na Ukrajině a její důsledky pro bezpečnost České republiky. Podle Veverky největší jednorázový dar činil pět milionů korun.

    „Vozíme je postupně. Jejich výroba se navíc mění každých 14 dní, plníme požadavky ukrajinských partnerů,“ říká Veverka, jeden ze zakladatelů spolku a člen armádních aktivních záloh.

    Za iniciativou stojí kromě herce Ondřeje Vetchého, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký nebo Martin a Mikuláš Kroupovi z organizace Post Bellum. Patronem je pak náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. Záštitu dal sbírce taky náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Radek Hasala.

    Fotogalerie