Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spolek, v jehož čele stojí Ondřej Vetchý a generál Řehka, vybral miliony na drony proti Rusům

    Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka a jeden ze zakladatelů projektu herec Ondřej Vetchý představují dron Nemesis. | foto: Archiv Skupiny D

    Válka se stává stále více konfliktem inženýrů a ekonomů, v němž drony hrají klíčovou roli. Ti, kteří jsou schopni zlepšit kvalitu a výkonnost svých dronů, získávají na bojišti výhodu, minimalizují ztráty na životech a účinněji zasahují do cílů. Tuto skutečnost si uvědomují nejen ukrajinští velitelé, ale také čeští vojáci, záložníci a podnikatelé, kteří se spojili s cílem dodat do válečné oblasti Ukrajiny minimálně deset tisíc tzv. FPV dronů. Šéf české armády, generál Karel Řehka, a herec Ondřej Vetchý jsou jedněmi z hlavních iniciátorů projektu Nemesis.

    16 milionů za pár dní

    Bez většího marketingu a mediálního zviditelnění se jim podařilo zatím vybrat přes 16 milionů korun, což ekvivalentně odpovídá 1600 útočným dronům. Jejich cílem je dodat Ukrajině 10 tisíc takových dronů. Investor a aktivní příslušník aktivních armádních záloh Jan Veverka říká: „Rusové dobře rozumí významu dronů na bojišti a začali je masově vyrábět ve věznicích i na učilištích. Bylo zřejmé, že musíme nějak zareagovat.“

    Čestným předsedou spolku je náčelník generálního štábu české armády, Karel Řehka, který poznamenal: Záštitu jsem převzal tím, že jsem přijal nabídku funkce čestného předsedy spolku. Myšlenka spolku je ale širší a přesahuje samotnou sbírku.“

    Spolek Skupina D, který založil herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, bratři Mikuláš a Martin Kroupa z neziskové organizace Post Bellum a investor Jan Veverka, chce ukrajinským silám poslat alespoň 10 tisíc dronů.

    Nové oči pro Ukrajinu

    Jde o technicky vyspělé drony, které v reálném čase přenášejí obraz z kamery ke svému operátorovi. Jejich konstrukce je přizpůsobena konkrétnímu užití ukrajinskou obranou a bude nadále upravována podle potřeb. Pořizovací cena je i tak, s ohledem na mnohostranné využití a vysokou účinnost, v porovnání s konvenčním vojenským vybavením, velmi nízká.

    Ostatně heslem spolku je: vidět znamená vyhrát. Skupina osobností, založená podnikatelem Janem Veverkou a bezpečnostním expertem Milanem Mikuleckým, se odvolává na historickou událost, konkrétně na Zvláštní skupinu D, která byla zformována v roce 1941 ve Velké Británii. Její zpravodajští důstojníci vybírali a trénovali československé parašutisty pro výsadky na území okupovaná nacistickým Německem.

    Do projektu se aktivně zapojil herec a jeden ze zakladatelů, Ondřej Vetchý, který měl možnost vyzkoušet spolupráci s profesionálními vojáky v Afghánistánu v rámci natáčení válečného filmu Všiváci. Pro spolek natočil sugestivní video, v němž představil dron Nemesis.

    Myšlenka přesahuje sbírku

    Spolek se chce věnovat mimo jiné výzkumu, vývoji, inovacím a vzdělávání ve vojenství ve prospěch Armády České republiky. Může publikovat, pořádat odborné semináře, vzdělávací aktivity a podobně.

    „Já osobně to považuji za pozitivní a prospěšné, stejně jako když vojáci například publikují, nebo se věnují akademické činnosti ve prospěch vojenství a obrany naší země. Je důležité, aby armáda uměla spolupracovat s občanskou společností, stejně jako třeba s akademickou obcí nebo průmyslem. Pokud to mohu podpořit alespoň touto formou, rád to udělám. Samozřejmě důležitou podmínkou mé podpory je, že činnost spolku musí být vždy v souladu se zahraniční, bezpečnostní a obranou politikou ČR a jejími cíli,“ dodává Řehka.

    Podle Řehky je Skupina D unikátní tím, že má silné spojení s armádou a aktivními zálohami, což jí umožňuje efektivně posoudit, co Ukrajina nejvíce potřebuje na bojišti. „Díky spojení s vojenskými experty můžeme zhodnotit, co má strategický význam. Drony jsou jedním z klíčových prvků,“ vysvětlil generál.

    Skupina D se také zavázala, že drony budou vyvíjeny a upravovány na základě zpětné vazby a potřeb Ukrajiny. Bude také testovat jejich odolnost proti rušení signálu. Do projektu se zapojila také nezisková organizace Post Bellum, která během posledních dvou let války na Ukrajinu dopravila pomoc v hodnotě půl miliardy korun. Kromě helmy a balistických vest to zahrnovalo i termovize.

    Dron nesoucí střely Hellfire.

    Válku rozhodnou drony

    Podle Řehky je vznik spolku přínosem i pro českou armádu, která bude moci využít zkušenosti z ukrajinského bojiště. „Naši ukrajinští partneři jsou ochotní sdílet své zkušenosti, pořádat odborné semináře a poskytovat informace, které pro nás mají nepostradatelnou hodnotu. To není něco, co získáte jen tak. Když někomu poskytnete tisíce dronů, má to vliv,“ dodal generál.

    Ukrajina již použila dlouhodobé drony k útokům na ruské základny a konvoje uvnitř Ruska. Drony byly nasazeny i k útokům na Moskvu. Rozvoj dlouhodobých dronů, které lze masově využít a které by mohly změnit průběh války, se jeví jako nejlepší strategie proti ruské elitě. Ukrajina také využila námořní drony k útokům na ruské lodě, což pomohlo posunout ruskou flotilu dostatečně daleko, aby byly otevřeny ukrajinské námořní trasy na Černém moři.

    Následky ruského útoku íránskými drony typu Šáhid.

    Nicméně Ukrajina má stále dlouhou cestu před sebou, než bude mít dostatek dronů. S ohledem na obtíže s financováním ze strany USA se stává stále více závislou na domácím průmyslu a pomoci ze zahraničí, jako je ta od Česka. Válka dronů se stává důležitým prvkem konfliktu, kde inovace a adaptace probíhají každý den na frontové linii. Jak ukazuje ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mykhailo Fedorov: „Dnes a zítra jde o drony. Výsledek této války závisí na tom, kolik dronů bude a jak budou využity.“

    Dlouhodobě rozvíjet vyspělé drony, které lze masově využít a přinést válku až k elitám Ruska, může být nejlepší způsob, jak obrátit průběh války a zároveň zvýšit obranyschopnost vlastní země. V zájmu Česka, jakožto země, kde zbrojní průmysl hraje klíčovou roli, je držet krok s vývojem moderních technologií.

    Rusko zbrojí, Západ mluví

    Aktuální situace navíc ukazuje, že podpora Ukrajiny ze strany amerického Kongresu stojí na mrtvém bodě ohledně dalšího financování ve výši desítek miliard dolarů. Podle mnohých expertů selhávají rovněž politické elity Západu. Zatímco Rusko masivně zbrojí, Evropa stále více diskutuje o Green Dealu. Podle nejnovější zprávy listu Wall Street Journal, zaostává Západ za Ruskem a Čínou ve výrobě zbraní a obranných systémů.

    Od konce minulého roku přitom ruská armáda zintenzivňuje raketové útoky na Ukrajinu. Náčelník Karel Řehka však tvrdí, že takový vývoj byl očekáván jak ukrajinským velením, tak jím samým. Cílem je podlomit a vyčerpat vůli ukrajinské společnosti k obraně.

    „Mezi vojenské cíle patří bezesporu i vyčerpání ukrajinské protivzdušné obrany a omezení možnosti poskytnutí bezpečného zázemí pro zbrojní výrobu, výcvik záloh a další aktivity. Tyto útoky také donutily Ukrajinu soustředit své protivzdušné kapacity na ochranu kritické infrastruktury státu a civilního obyvatelstva, což má zřejmě negativní dopady na ochranu vojsk,“ vysvětlil Řehka.

    Fotogalerie