Arsenij vykrvácel, Polinu popravili i s rodinou. Zelenská jde proti Rusům tvrdou taktikou

Olena Zelenská zůstává po boku svého manžela v Kyjevě a nadále plní povinnosti ukrajinské první dámy. Rozhodla se šířit povědomí o tom, že ruští vojáci nemilosrdně vraždí civilisty včetně dětí. A ráda by, aby se kruté příběhy dostaly až k ruským matkám, které hromadně tvrdí, že jejich synové jsou na Ukrajině v podstatě omylem a z donucení.

Za běžných okolností se půvabná první dáma Ukrajiny Olena Zelenská věnuje například školství, zasazovala se třeba o lepší stravování ve školních jídelnách. Teď má na starosti bohužel zcela jiné téma týkající se mládeže.

Na sociálních sítích zveřejnila několik smutných případů smrti ukrajinských dětí, které zavraždili ruští vojáci. A to i přesto, že Putinova propagandistická mašinerie útoky na civilní obyvatelstvo vylučuje.

„Ruští okupanti zabíjejí ukrajinské děti. Vědomě a cynicky,“ uvedla svůj status Zelenská a následně se rozepsala o jednotlivých případech, kdy ukrajinské děti přišly v posledních několika dnech o život. A ke každému dítěti přiložila také jeho fotku.

„Osmnáctiměsíčního Kirilla z Mariupolu jeho rodiče rychle převezli do nemocnice. Byl zraněn během ostřelování a lékaři nemohli nic dělat. Alice z Ochtyrky. Oslavila by osmé narozeniny. Při ostřelování ale zemřela i se svým dědečkem, který ji chránil. Polina z Kyjeva. Zahynula při ostřelování v ulicích našeho hlavního města spolu se svými rodiči a bratrem. Její sestra je v kritickém stavu,“ uvedla Zelenská. 

V dalších případech byla dokonce velmi konkrétní.

„Arsenij, čtrnáct let. Úlomek projektilu zasáhl jeho hlavu. Zdravotníci se kvůli palbě k chlapci nemohli dostat, takže Arsenij vykrvácel. Sofinka, šest let. Spolu se svým šestitýdenním bratrem, matkou, babičkou a dědečkem byli zastřeleni v autě. Rodina se pokusila opustit Novou Kachovku,“ napsala první dáma.

Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou

Podle Zelenské už na Ukrajině zemřelo celkem osmatřicet dětí, přičemž číslo může nadále růst v důsledku ostřelování civilních cílů ve městech.

„Když lidé v Rusku tvrdí, že jejich jednotky neubližují civilnímu obyvatelstvu, ukažte jim tyhle obrázky! Ukažte jim tváře těchto dětí, které ani nedostaly šanci vyrůst. Kolik dětí ještě musí zemřít, aby ruské jednotky přestaly střílet a umožnily humanitární koridory?“ nechápe manželka prezidenta Zelenského.

Olena Zelenská ukázala snímky ukrajinských dětí, které zavraždili Rusové.

Ráda by prý, aby se hroznou pravdu dozvěděly i matky ruských vojáků. Ty se totiž bouří a tvrdí, že jejich synové byli na Ukrajinu posláni proti své vůli, čímž se také mnozí z nich hájí, jakmile se dostanou do zajetí.

„Apeluji na všechna nezaujatá média světa: Řekněte tuto hroznou pravdu, že ruští vetřelci zabíjejí ukrajinské děti. Řekněte to ruským matkám, dejte jim vědět, co přesně jejich synové dělají tady, na Ukrajině. Ukažte tyto fotografie ruským ženám, že jejich manželé, bratři, krajané zabíjejí ukrajinské děti! Dejte jim vědět, že jsou osobně zodpovědní za smrt každého ukrajinského dítěte, protože dali svůj tichý souhlas s těmito zločiny,“ uvedla Zelenská.

Na závěr dlouhého statusu pak vyzvala země NATO, aby nad Ukrajinou vyhlásily bezletovou zónu. Tím prý zachrání nejen ukrajinské děti, ale do budoucna také ty svoje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 5. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 9
  • 7
  • 6
  • 5
  • 3