Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tohle je podle Putina správné rozhodnutí: Rodiče zlomení žalem nad osmiměsíčním dítkem, otec oplakávající syna

    Marina a její přítel Fedor truchlí nad bezvládným tělem 18měsíčního syna. | foto: AP

    Barbarství války Vladimira Putina proti Ukrajině se obnažilo v celé své hrůze. Objevily se zdrcující snímky lékařů, kteří se horečně snaží zachránit chlapečka zabitého ruským ostřelováním v době, kdy je Mariupol pod intenzivním bombardováním kremelských sil. Vidíme plačícího otce, jak drží svého mrtvého syna Ilju v porodnici přeměněné na nemocnici.

    Od vypuknutí válečného konfliktu, který na Ukrajině vyvolal ruský prezident Vladimir Putin, tamní lidé prožívají hrozivé dny i noci. Nikdo z nich za to nemůže, nikdo z nich válku nechtěl, přesto nyní cítí nepopsatelnou bezmoc a obrovský strach z toho, co se bude dít dál. 

    Celý svět obletěly snímky zničených domů, trosky a pláč. Na ukrajinská města dopadají rakety.

    Vidíme to nejhorší z války, vidíme mrtvé děti.

    Srdcervoucí fotografie ukazují zdrcenou matku Marinu a jejího přítele Fedora, jak truchlí a objímají bezvládné tělo chlapečka Kirilla položeného na nosítkách v nemocnici v obleženém městě.

    Zlomený mladý zdravotník. I přes veškerou snahu se mu nepodařilo zachránit osmiměsíčního chlapce, který zemřel na následky útoku ruské rakety.

    Na dalším snímku je vidět traumatizovaný lékař, který sedí na podlaze nemocnice a vypadá šokovaně a ztrápeně poté, co se mu nepodařilo osmnáctiměsíční dítě zachránit.

    Snímky lidského utrpení a zkázy zaplavují celý svět. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes potvrdila smrt členky své zvláštní monitorovací mise na Ukrajině, která byla zabita, když se snažila získat potraviny pro svou rodinu.

    OBSE uvedla, že Maryna Fenina byla zabita v úterý během ostřelování Charkova, když sháněla zásoby pro svou rodinu ve městě, které se stalo válečnou zónou.

    Hluboká jáma po výbuchu ruské rakety v Bílé Cerkvi v Kyjevské oblasti

    Ruské bomby navzdory příměří

    Ukrajinský Mariupol odložil evakuaci civilního obyvatelstva, protože ruské jednotky, které toto město u Azovského moře obklíčily, nedodržují příměří. 

    Moskva klid zbraní kolem Mariupolu a menšího města Volnovacha vyhlásila dnes ráno, aby z nich umožnila odejít civilistům. Místní úřady chtějí humanitárních koridorů využít pro dodávky jídla nebo léků.

    Otec oplakává syna.

    Válku na Ukrajině sledujeme zde

    „V Mariupolu žádné příměří není a klid zbraní není ani podél humanitárního koridoru,“ řekl britské BBC místostarosta Mariupolu Serhij Orlov. Civilisté jsou podle něj připraveni z města odejít, ale kvůli ostřelování nemohou. „Rusové nás i nadále bombardují a používají dělostřelectvo,“ popsal. „Je to šílené,“ dodal.

    Úřady v Mariupolu lidi požádaly, aby šli do krytů, další informace o evakuaci vydají v nejbližších hodinách.

    Mariupol je již několik dní bez elektřiny, vody a topení.

    Ruské jednotky se ze severu přibližují k hlavnímu městu Kyjevu, ale cestou narážejí na tvrdý odpor, včetně západních předměstí Kyjeva a severního města Černihiv.

    Ve čtvrtek při ruském náletu na obytnou čtvrť tam bylo zabito 47 lidí.

    A co říká Putin?

    Za naprosto správné považuje rozhodnutí neomezovat takzvanou speciální vojenskou operaci na Ukrajině jen na oblast Donbasu. Tvrdí, že ruské jednotky už zničily skoro všechnu ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, protivzdušnou obranu prý prakticky zlikvidovaly. 

    Šéf Kremlu to podle agentur řekl na setkání se stevardkami z největší ruské letecké společnosti Aeroflot, kterou tvrdě postihly západní sankce.

    Ruský despota Vladimir Putin

    Podle Putina bylo prý rozhodnutí o invazi na Ukrajinu těžké. Prý ho k tomu přivedly snahy Kyjeva získat jaderný status. 

    „Za oceánem jim pomohou a v tom okamžiku se naším protivníkem stane NATO,“ cituje ruskojazyčná verze BBC Putina. 

    Důkazem toho, že se Ukrajina snaží získat jaderné zbraně, bylo pro Putina vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na bezpečnostní konferenci v Mnichově 19. února. 

    BBC uvádí, že Zelenskyj v projevu nemluvil o vývoji jaderných zbraní. Pohrozil ale, že by Ukrajina mohla vypovědět dohody uzavřené na základě Budapešťského memoranda, v němž Rusko, USA a Británie slíbily v roce 1994 Ukrajině bezpečnost výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní z dob SSSR.

    Šéf Kremlu varoval před zřízením bezletové zóny nad Ukrajinou, které požaduje Kyjev. 

    „Jakýkoliv krok tímto směrem budeme považovat za účast na ozbrojeném konfliktu té země, z jejíhož území bude přicházet nebezpečí pro naše vojáky,“ řekl. Dodal, že nebude hrát roli, k jaké vojenské organizaci tato země patří. 

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek řekl, že aliance nevyhlásí nad Ukrajinou bezletovou zónu, neboť by to vedlo k rozšíření konfliktu za její hranice.

    Muž prochází troskami...

    Putin invazi na Ukrajinu, o které mluví jako o speciální vojenské operaci, obhajuje potřebou chránit ruskojazyčné obyvatelstvo na východě Ukrajiny i vlastní zájmy Ruska. Jejím cílem je prý Ukrajinu demilitarizovat a denacifikovat.

    Západ ruský útok na Ukrajinu považuje za porušení mezinárodního práva a porušení ukrajinské suverenity. Kvůli tomu na Moskvu uvalil sérii tvrdých sankcí. 

    Podle Putina je tento krok podobný vyhlášení války.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:53 neděle 3. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      29
    • Trapas
      13
    • Super
      12
    • Cože
      10
    • Haha
      5
    • Sladký
      4