Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hádka o vtip z Betléma: Proč Fridrichová nechápe, co lidi štve, a proč je to štve hlavně od ní?

    Nora Fridrichová je už zase s diváky ve při. | foto: koláž

    Jeden kreslený vtip a kolik to zase nadělalo zlé krve. Moderátorka pořadu 168 hodin na Vánoce sdílela obrázek prázdných jesliček v Betlémě, kde se měl narodit Ježíš Kristus, jenž v sobě nese „výchovný“ podtext o toleranci. Z jejího postu, který umístila na facebookové stránky pořadu 168 hodin, se stalo tak diskutované téma, že ho pak na svém soukromém profilu chtěla dovysvětlit, což jen přililo olej do ohně. Ale ruku na srdce, dělo by se tohle, kdyby toleranční fórek nesdílela zrovna Nora Fridrichová?

    Vlastně je to celé docela hloupost. Kreslený vtip, který podle Nory Fridrichové (42) existuje již mnoho let v mnoha jazykových mutacích, vidělo evidentně dost lidí na stránkách pořadu 168 hodin poprvé.

    Obrázek vykresluje betlémské jesličky, kde nejsou žádní lidé, jen kráva, osel a ovce. Nad betlémskou hvězdou se skví nápis „Betlém bez Židů, Arabů, Afričanů, uprchlíků a svobodných matek“. Zatímco jindy by takový post prošel bez povšimnutí, vyrojila se pod ním hromada komentářů, které se ani tak nevěnovaly vánočnímu humoru jako kritice autorky a rozebírání toho, co se vlastně v Betlémě stalo a kdo tam doopravdy byl.

    Kreslený vtip, který vyvolal tolik vášní.

    Není možné si nevšimnout, abychom byli k Noře Fridrichové spravedliví, že na její výstupy lidé reagují viditelně podrážděně. Jednak je její pořad 168 hodin pod kritikou diváků, kdy se někteří domnívají, že není objektivní, čehož se chytají politici a výtky lidí si berou za svoje, jednak diváci také volají po tom, aby se zrušil, že ho nebudou platit ze svých poplatků, ale to je na druhou stranu zase hloupost, od publicistiky přece nelze čekat, že vám půjde na ruku a bude politikům pochlebovat.

    Fridrichová se již několikrát svěřila s tím, že lidé jí vulgárně nadávají, čelí výhrůžkám a požadavkům, že by měla být vyhozena, což by se samozřejmě nemělo dít, nicméně ona sama tomu jde na ruku tím, že ty, kteří mají jiný světonázor, označuje taky za tmáře, za čtenáře dezinformačních webů nebo za samozvané experty.

    Už to dávno není jen o výměně názorů, ale nůžky mezi Norou Fridrichovou a lidmi s opačným pohledem se začaly až nevhodně rozevírat. A mohou si za to samy obě strany. Není to tak dávno, co Fridrichová odpověděla Magazínu MF DNES na dotaz, zda fandí aktivistce Gretě Thunbergové, takto: „Ano, hlavně kvůli tomu, kolik českých tmářů rozpálila doběla. Už jen čekám, kdy se u nás rozjede debata, že Země je placatá.“

    Jenže když Gretě nefandíte, neznamená to, že jste tmář. Jsou lidé, kteří nejsou její fanoušci, ale chovají se přesto ekologicky, jsou vzdělaní a rozhodně si nemyslí, že Země je placatá. Fridrichová to možná myslela jako nadsázku, ale urazila tím mnoho lidí právě proto, že je relativizovala jako omezence, pokud si dovolují mít vlastní pohled na svět a nesouhlasit automaticky se vším, co je in.

    O to horší byl její výrok v tom kontextu, že vedle ní odpovídal neurochirurg Vladimír Beneš, medicínská kapacita, jehož odpověď zněla „ne“. Nikdo Fridrichové nezakazuje mít vlastní názor, ale opravdu není možné, aby ho prezentovala povýšeným a nadřazeným tónem vůči lidem, kteří – a na to nejde zapomínat – se skládají na její výplatu.

    Na druhou stranu její osobitost, evidentně velmi energická, tvrdohlavá a nejspíše se smyslem pro sarkastický a sebeironický humor, který aplikuje i na ostatní, je dráždivá pro ty, kdo mají právě kvůli její práci pro Českou televizi pocit, že musí „držet hubu a krok“, a dovolují si na ni více a daleko ostřeji než na jiné novináře veřejnoprávního média. Fridrichová samozřejmě nic takového nemusí, ale jak se říká, všeho s mírou, jak ona, tak ti, kteří ji kritizují. V ideálním světě ona ustojí nějaké ty hejty, přivítá konstruktivní kritiku a klidně si dovolí předložit vlastní pohled na věc podaný tak kulantně, že se dotkne pouze těch, kteří ji vyloženě nesnášejí (kdy takové lidi má každá veřejná osoba a počítá s nimi).

    Jenže mezi svéhlavou Norou Fridrichovou a jejími kritiky už dávno zlatý střed není a nebylo to více poznat než teď právě kvůli vtipu s betlémem. Možná kdyby ho Fridrichová nesdílela na profil pořadu, který moderuje, nestrhlo by se takové peklo. Ve snaze o nezaujatý pohled na věc jde nejspíše o to, že tím vlastně představila divákům ČT „výchovný názor“, a na to jsou lidé alergičtí, i když se jedná o vtip. Celý tento post vyznívá tak – a moderátorka si to nejspíše ani neuvědomila – že česká společnost je netolerantní, rasistická a xenofobní a její relace nám přináší světlo do našich zatemněných hlav.

    Lidé ihned začali řešit, nakolik je vtip z Betléma pravdivý, a objevovaly se dokonce jeho rozbory. Řešilo se, kdo je a není svobodná matka, kdo Arab a kdo Afričan a jak moc byla rodina uprchlíky. Tři králové podle pověsti pocházeli z Východu a jeden z nich je zobrazován jako mouřenín (černoch), zatímco na středověkých ikonách a mozaikách jsou tři králové zase často vyobrazeni se světlou pletí s frýžskými čapkami či v perském oděvu, odpovídali by tedy původu dnešního Íránu a Turecka, nelze tedy přesně určit, zda tam opravdu byl Arab i Afričan, mohli i nemuseli. Taky postavení svobodné matky bylo sporné, Marie a Josef byli v době početí Ježíše zasnoubeni, ale takové věci měly v té době naprosto jiný charakter. Uprchlíky před králem Herodesem se stali až po narození dítěte, tedy v Betlémě jimi ještě nebyli, ale to vše je téma k akademické debatě a můžeme se o tom hádat klidně i roky, protože je to hlavně legenda, takže není jak přesně to celé vlastně exaktně doložit a prokázat.

    Nora Fridrichová ale místo toho, aby nad tím mávla rukou, že vtip nebyl přijat úplně kladně, se rozhodla ho ještě dovysvětlit, a zase nešťastně.

    Status Nory Fridrichové

    „Strhla se národní bitva v čele se zástupy samozvaných expertů na církevní dějiny,“ píše a měla by se tam v tom případě řadit i ona, když ji pobavil vtip, u něhož nejde prokázat pravost výroku. Moderátorka opět zobecňuje kritiky a všechny, kdo vedli o pravosti výroku debatu, označuje jako „samozvané experty“, což je prostě špatně. Naopak, taková debata jen může posílit zájem o evangelium, o dějiny náboženství, o kulturní dědictví lidstva. Že se v ní lidé hádají, to se děje, oni si to vyřeší sami mezi sebou, ale není možné už opakovaně nazývat kritiky této legendy o narození v Betlémě takovým pejorativem, a to ani když Noře Fridrichové lidé psali vulgarity, což není nikdy nic příjemného, a zřejmě proto volila ostrá slova.

    Ale co když se řadíte k vyznavačům toho, že tři králové byli pouze Peršané a nikdy tam žádný Afričan být nemohl? Jste samozvaný expert na církevní dějiny, nebo máte pravdu? Kdo to zjistí a jak? Zasloužíte si být takto častováni?

    Ne, stejně jako Nora Fridrichová si nezaslouží být haněna jako kráva nebo odpad.

    „Pak se vtipu chopily dezinformační servery a věci nabraly tradiční spád,“ píše dále Nora.

    Co je dezinformační server, to je velice subjektivní věc, jakýsi jejich přehled sestavil útvar pojmenovaný Ústav nezávislé žurnalistiky, u nějž bylo nedávno odhaleno, že se jedná ve skutečnosti o chatu v lese, a pro mnohé byl tento zdroj navždy zdiskreditován a sám nabyl pelu „dezinformačního média“. Nicméně jsou i tací, kteří přímo Českou televizi považují za dezinformační médium, ale proto, že si to někdo myslí, to automaticky neznamená, že to je pravda. Záleží totiž na pohledu každého z nás, navíc to vyznívá tak, že lidé, kteří čtou názorově opačná periodika, jsou vyznavači hoaxů, lží a dezinformací.

    Dneska je totiž dezinformací všechno, co není v souladu s naším viděním světa, to slovo naprosto ztratilo smysl. Jeho používání lidi spíše rozčiluje, než aby se ho varovali. Navíc Nora Fridrichová i na svém soukromém profilu na Facebooku vystupuje jako veřejná autorita, měla by tedy spíše ona pečlivěji vážit slova a dát si pozor na to, aby takto i nechtěně neurazila všechny, kdo mají jiný názor. Je samozřejmě velmi těžké to vyvážit, zvláště když jako ona stále čelíte okruhu lidí, kteří ve vás pokaždé vidí příležitost k urážkám, útokům a hanění. Nora je inteligentní novinářka s rozhledem, o tom žádná, se svéráznými názory, kterými ráda provokuje, ale bohužel právě proto, že je více vidět, na ní také leží větší míra smířlivosti.

    Bylo by velmi nešťastné a nejspíše i nebezpečné, kdyby toto popichování, které se už poslední hádkou o vtip z Betléma vymklo z rukou, dostalo do bodu, kdy to bude „my správní versus oni pomýlení“.

    A to z obou stran.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:13 středa 29. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      371
    • Trapas
      133
    • Tvl
      73
    • Haha
      51
    • Cože
      42
    • Sladký
      38
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...