Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nejmenší dítě v Česku vážilo 322 gramů. Města se zbarví do fialova na podporu předčasně narozených dětí

    Čím dřív se dítě narodí, tím je riziko poškození větší. Čeští lékaři dokážou dítě přivést na svět i ve 22. týdnu těhotenství tak, aby novorozenec dokázal přežít. | foto: Expres.cz

    Jedno z nejmenších dětí v historii Česka přišlo na svět s porodní váhou 322 gramů. Lékařům z pražského Podolí se nejdrobnější novorozeně podařilo zachránit. Neuvěřitelný příběh holčičky Kristýny včetně dalších šťastných konců předčasně narozených dětí si připomínáme akcí po celém Česku.

    Čtyři desítky budov se zbarví do fialova na podporu předčasně narozených dětí. Akce má připomenout a poděkovat za péči, kterou nedonošeným dětem poskytovali lékaři, zdravotníci i rodiče. I letos ale zůstává jedním z hlavních témat akcí péče o děti v době koronaviru.

    Počet předčasně narozených dětí v loňském roce klesl, ani tak ale nelze říct, že by se náročnost péče o ně snižovala. Poslední dva roky jsou totiž i pro novorozenecká oddělení ve znamení koronaviru.

    „Chránit musíme sebe, náš zdravotnický personál a samozřejmě i rodiče. Čím více virus známe, tím lépe se nám ale daří všechny chránit, ale také víme, jaká rizika jsou spojená například s příjmem nakažených rodiček. Samotný virus může být jednou z příčin předčasného porodu, důležitá je ale i následná péče, která zajistí rychlé uzdravení rodičky a umožní její kontakt s dítětem,“ uvádí primářka novorozeneckého oddělení Nemocnice Hořovice Milena Dokoupilová.

    V posledních dvou letech se ale zřejmě nárůst počtu předčasných porodů zastavil. Důvodem může být i to, že se při asistované reprodukci začal upřednostňovat přenos jen jednoho vajíčka a méně tak dochází k vícečetným těhotenstvím.

    Inkubátory chrání i před koronavirem

    Přestože výjimky potvrzují pravidlo, samotné děti virem ohrožené obvykle nejsou, a to ani ty předčasně narozené. Novorozenci nejenže nepatří mezi ohrožené skupiny, které by si virus vybíral, navíc jsou také chránění právě díky inkubátorům.

    „Ty moderní zajišťují individualizované mikroklima a potřebný klid pro správný vývoj uší, očí i plic. Koronavirus dělá péči o nedonošené děti náročnější, některé jednotky ale rodičům umožňují s dětmi zůstat v kontaktu i na dálku: mohou na ně mluvit přes telefon nebo pomocí zvláštních zařízení nebo využívají šifrované služby, skrze které rodičům posílají alespoň fotografie nebo zprostředkovávají videohovory,“ vysvětluje Václav Baxa, odborník na zdravotnické technologie společnosti Dräger.

    Důležitý je kontakt a trpělivost

    Na to, že je kontakt rodiče s dítětem pro obě strany velmi přínosný, upozorňuje spolek Nedoklubko.

    „V Nedoklubku si uvědomujeme, jak tyto náročné dny a měsíce spojené s koronavirem komplikují situaci na neonatologických odděleních. Už tak mají rodiče spoustu starostí s předčasným příchodem jejich miminka na svět, a navíc se musí potýkat s komplikacemi a omezením v souvislosti s protiepidemickými opatřeními. Je to nelehké období pro celé týmy neonatologických oddělení, miminka i rodiče,“ říká ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková. 

    Důležitá je v takových chvílích ale i trpělivost. V kombinaci s pandemickými opatřeními tak rodiče předčasně narozených dětí častěji vyhledávají i pomoc psychologů.

    Nedoklubko při příležitosti letošního Světového dne předčasně narozených dětí i měsíce, který je připomíná, navštívilo 12 perinatologických center, 13 center intermediární péče a dalších 6 novorozeneckých oddělení, ve kterých fond rozdal stovky purpurové léčivé balíčky rodičům a také limitovanou edici dárkových balíčků 2021 všem lékařům, sestrám a dalším pracovníkům, kteří na neonatologických odděleních pracují. 

    Vedle purpurově nasvícených budov připomínají Světový den předčasně narozených dětí také další charitativní akce a rodiče si jejich boj připomínají šňůrkou navázaných dětských ponožek.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:51 čtvrtek 17. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Sladký
      3
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Trapas
      1
    • Tvl
      1