Skutečný osud bosse ze seriálu Narcos: Quintero se z vězení dostal omylem, místo důchodu se vrátil k byznysu

Po boku Félixe Gallarda patřil k obávaným bossům, kteří v 70. letech šéfovali kartelu Guadalajara. Ten svého času ovládal mexický obchod s drogami. Sám Rafael Caro Quintero byl expertem na pěstování marihuany, a když se pak kartel začal pomalu přeorientovávat na kokain, nenesl to dobře. Spory ve vedení narůstaly, až Quintero za zády velkého šéfa Félixe zinscenoval brutální vraždu agenta Kikiho Camareny, které předcházely hodiny mučení. Za tento čin a spoustu dalších vyfasoval v roce 1985 čtyřicetileté vězení. Jenže...

Dnes už je muž přezdívaný „Narco of Narcos“ znovu volný. Namísto čtyřiceti let si odseděl osmadvacet, v roce 2013 se dostal na svobodu. A to dost pikantním způsobem.

Mexický státní soud totiž tehdy rozhodl, že byl Rafael Caro Quintero odsouzen nesprávně. A tak ho nechal ve tři hodiny ráno propustit. Drogový boss zmizel pod rouškou tmy, jenže když se o všem dozvěděla vláda Spojených států, zuřila.  

Zatlačila na federální soud a ten vydal příkaz k opětovnému zatčení. To už ale bylo pozdě.

Těžko říct, nakolik měl v kontroverzním propuštění prsty sám Quintero. Vzhledem k nechvalně známé úplatnosti mexických úřadů a tomu, že on sám se ve vězení brzy rozkoukal a v podstatě okamžitě začal drogový byznys řídit z něj, lze si myslet cokoliv. 

Rafael Caro Quintero patří k nejobávanějším narkobaronům historie.

Hon na jednoho z nejobávanější narkobaronů, vraha, únosce a spoustu dalšího tak začal nanovo. A ve velkém stylu. USA zařadily Quintera na seznam deseti nejhledanějších zločinců. Tam se drží dodnes se štítkem „odměna za dopadení: dvacet milionů dolarů“. 

To je bezmála půl miliardy korun.

FBI ho zařadila na seznam nejhledanějších zločinců.

Quintero si tak svobody užívá jen napůl. Za mřížemi není, musí se ale skrývat. Podle nejrůznějších informací přebývá někde v podzemí mexických hor. 

Zdá se však, že odtamtud začal v průběhu let pomalu vystrkovat růžky. Mnohé indicie ukazují na to, že eskalující drogová válka v Mexiku je spojena s Quinterovým návratem na scénu. O něm informoval v roce 2016 server Business Insider. 

Nechvalně proslulý gangster se měl spolčit s odpadlíky kartelů Jalisco a Beltrán Leyva proti impériu někdejšího krále mexického podsvětí Joaquína „El Chapa“ Guzmána.

Každopádně Caro Quintero rok poté, co tato informace na veřejnost pronikla, poskytl ze svého úkrytu rozhovor stanici Proceso. V něm popřel, že by byl do drogové války jakkoliv zapleten. 

Spravedlnosti nechvalně proslulý drogový boss stále uniká. Třeba se dobře baví u seriálu společnosti Netflix Narcos: Mexiko, který úspěšně navázal na slavné první tři řady z kolumbijského prostředí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:33 úterý 20. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 22
  • 21
  • 20
  • 20
  • 20